Bota

OKB paralajmëron “apokalips” në Siri, kritika për mbi 50 shtete

Mbi 50 shtete janë kërcënuar ose shpërfillur brutalisht të Drejtat e Njeriut. Dramatike situata është në Siri, por OKB kritikon edhe BE, shkruan "Der Spiegel".

Komisari i lartë për të Drejtat e Njeriut në OKB, Said Raad al-Hussein, ka publikuar raportin vjetor. Sipas OKB në më shumë se 50 shtete janë të kërcënuara ose nuk përfillen fare të Drejtat e Njeriut – shpesh me metoda brutale. Përgjegjës për këto zhvillime janë politikanët, që për të arritur qëllimet politike veprojnë me “jo-tolerancë dhe mosmarrëveshje”. Në listën e vendeve të para për keqpërdorimin e të Drejtave të Njeriut, sipas të dhënave të OKB, vërehen në Lindjen e Afërme dhe Azi:

-Situata në Ghuta-Lindore ku 400.000 civilë luftojnë për mbijetesë, akoma nuk është në përfundim. “Është koha për të kthyer kursin katastrofal,” theksoi Hussein me shikim nga Siria. Ai akuzoi qeverinë në Damask se po çon vendin drejt “apokalipsit”.
-Gjithashtu edhe në Jemen, Libi dhe Filipine vërehen shkelje të Drejtave të Njeriut.
-Në Burma ka sinjale se pastrimit etnik është duke vijuar akoma. Qeveria po përpiqet të pastrojë gjurmët nga fshatrat me muslimanë, duke përdorur buldozerë për varret masive.
-Hussein kritikoi edhe shumë vende europiane rreth sjelljes së tyre me refugjatët. Sipas tij, refugjatët nuk duhet të kthehen nga Detin Mesdhe përsëri në Libi, pasi atje sundon “dhuna dhe tortura”.

Forcat e ekstremit të djathtë janë fuqizuar, duke u futur në parlament, në dy nga tre shtetet e BE. Në përjashtim nga Europa, ai denoncoi edhe trajtimin e të arrestuarve nga SHBA, shpesh edhe fëmijë, që përpiqen ta kalojnë kufirin nga Meksika.

Sipas raportit, shkelje të Drejtave të Njeriut vërehen edhe në Turqi, me burgime arbitrare, torturim në burgje, shpronësim dhe sjelljen jo-korrekte të shtetit ndaj familjarëve të të burgosurve.