Lajme

Orari i trenave në Zvicër është vendosur për “ndryshimin më të madh në 20 vjet”

Orari i ri nuk do të hyjë në fuqi deri më 15 dhjetor, por kompania kombëtare hekurudhore e Zvicrës, SBB, zbuloi tashmë ndryshime të mëdha në rajone të ndryshme.

Rajoni që do të përfitojë më shumë nga ajo që SBB e quan “ndryshimi më i madh i orarit” në më shumë se dy dekada, është pjesa frëngjisht-folëse e vendit në perëndim, për të cilën kompania tha më parë se do të ketë më pak lidhje direkte dhe kohë më të gjatë udhëtimi mes qyteteve të caktuara për shkak të punimeve të vazhdueshme ndërtimore.

Por përballë kritikave nga udhëtarët, SBB ndryshoi strategjinë e saj, transmeton albinfo.ch.

“Orari i ri u krijua me kontributin e të gjitha kantoneve të Zvicrës perëndimore. Edhe nëse shërbimi herë pas here përkeqësohet, ai ofron lidhje të reja të drejtpërdrejta me perëndim të Lozanës, përmirësime në trafikun rajonal, si dhe shërbime të përforcuara në Rivierën [Vaud] dhe në veçanti Valais-in e Poshtëm”, tha kompania në një deklaratë për shtyp.

Tutje thuhet se midis Bienne dhe Gjenevës, klientët përfitojnë nga një tarifë gjysmë ore, duke iu nënshtruar një ndryshimi treni në Renens. Lidhjet direkte mbahen gjatë orëve të pikut, përcjell thelocal.

Një nga “tiparet e reja të shkëlqyera të orarit të ri” është shërbimi për në periferi të Lozanës të Renens me trena të caktuar të linjës kryesore që vijnë nga ose shkojnë në rajone të tjera të Zvicrës.

Kjo do të lejojë që rreth 4000 udhëtarë të nisur për në Lozanën perëndimore çdo ditë të zbresin direkt në Renens në vend që të ndryshojnë trenat në stacionin e Lozanës, ndërsa ai është në ndërtim e sipër.

Këta trena të linjës kryesore do të ndalojnë atje:

InterCity IC5 (Rorschach/Zürich–Biel/Bienne–Neuchâtel–Yverdon-les-Bains–Renens–Lozanë, çdo gjysmë ore)

InterCity IC1 (St-Gallen/Zürich–Berne–Fribourg/Freiburg–Lozanë–Renens–Gjenevë/Gjenevë–Aeroporti, çdo orë)

InterRegio IR90 (Brig–Sion–Martigny–St-Maurice–Montreux–Lausanne–Renens–Gjenevë/Gjenevë–Aeroporti, çdo orë)

RegioExpress RE33 (Annemasse–Geneva–Coppet–Nyon–Gland–Rolle–Allaman–Morges–Renens–Lausanne–Vevey–Montreux–Villeneuve–Aigle–Bex–St-Maurice, çdo gjysmë ore dhe në Martigny, çdo orë)

“Falë ndalesës në Renens të trenave IC1 dhe IR90, pasagjerët do të përfitojnë nga një lidhje e re pa ndalesë çdo 30 minuta midis Renens dhe Gjenevës, me një kursim të kohës së udhëtimit prej nëntë minutash krahasuar me sot. Ndalesa e trenave IR90 gjithashtu bën të mundur ofrimin e një lidhje direkte midis Valais dhe Renens çdo orë; ndalesa e trenave IC1, një lidhje direkte midis Bernës, Fribourg/Freiburg dhe Renens çdo orë”, thuhet në deklaratën e SBB-së.

Nga ana tjetër, megjithatë, pas kësaj ndalese shtesë në Renens, koha më e shkurtër e udhëtimit midis Gjenevës dhe Lozanës për trenat e linjës kryesore rritet nga 35 në 39 minuta.

Po në lidhje me orarin për pjesën tjetër të Zvicrës?

Ju mund të prisni këto lidhje në vitin 2025:

  • Orari gjysmë ore për trafikun kryesor në Luginën e Rhine-it në St. Gallen bën të mundur dyfishimin e ofertës për udhëtarët dhe njerëzit që udhëtojnë për kohë të lirë
  • Sapo tuneli bazë i Gotthard të jetë plotësisht në përdorim nga shtatori, SBB do të jetë në gjendje të prezantojë orarin e plotë gjysmë ore në trafikun kryesor në aksin Gotthard
  • Lidhjet shtesë IC5 midis Zvicrës Lindore dhe Cyrihut do të garantojnë një ritëm më të dendur dhe më shumë vende
  • Për të lehtësuar bllokimet në stacionin e Bernës, një lidhje IC ndalon në Berne Wankdorf në mëngjes dhe një tjetër në mbrëmje gjatë orëve të pikut. Disa trena të linjës kryesore do të ndalojnë gjithashtu në Renens në të ardhmen. Falë ndalesave të reja në stacionet urbane, udhëtarët arrijnë më shpejt në destinacionet e tyre dhe stacionet qendrore lirohen nga bllokimi, siç ndodh tashmë në Cyrih me Altstetten dhe Oerlikon.
  • Lidhjet e natës i lejojnë pasagjerët të kthehen në shtëpi vonë dhe udhëtarët të mbërrijnë herët në Aeroportin e Cyrihut në seksionin Bern–Olten–Stacioni kryesor i Cyrihut–aeroporti i Cyrihut.

Dhe kjo është ajo që parashikohet për trenat ndërkombëtarë:

  • Një palë trena shtesë Cyrih-Mynih do të transportojë pasagjerët (nga e hëna në të shtunën dy orë më herët në kryeqytetin bavarez dhe do t’i kthejë ata në mbrëmje (e hënë në të premte dhe të dielë) dy orë më vonë.
  • Sapo tuneli bazë i Gotthard-it të jetë plotësisht në përdorim përsëri në shtator 2024, trenat e drejtpërdrejtë për në Bolonja dhe Genova, si dhe treni KE Basel-Luzernë-Milan dhe treni tre-kombëtar Frankfurt-Zyrich-Milan do të funksionojnë përsëri.
  • Treni i drejtpërdrejtë Cyrih-Brig tani do të qarkullojë gjatë gjithë vitit dhe do të shtrihet në Domodossola.

Hapi tjetër:

Më 23 maj, Zyra Federale e Transportit (FOT) do të nisë procedurën e konsultimit për orarin e propozuar.

Çdo mospërputhje mund të raportohet deri më 9 qershor 2024.

Orari i ri do të hyjë në fuqi më 15 dhjetor 2024.