Bota

Pagë prej 87 mijë dollarëve në vit, por s’ka punëtorë

Shoqata amerikane e kamionëve vlerëson se ka 48,000 vende pune të lira, gjë që kjo mund të jetë e vetmja arsye pse Walmart njoftoi rritjen e pagave të saj

Midis një mungese në masë të shoferëve të kamionëve në mbarë botën, Walmart ka ngritur pagat e shoferëve në 87,500 dollarë në vit, duke filluar që nga fillimi i muajit shkurt, për të tërhequr qindra punëtorë që duhet të plotësojnë ekipin e saj në vitin 2019.

Gjiganti i shitjes me pakicë ka punësuar më shumë se 1,400 shoferë të rinj vitin e kaluar, por rreth dy të tretat e mallrave të vendit transportohen me kamion dhe kërkesa konsumatore për mallrat e saj u rrit vitin e kaluar, shitjet e njëjta nëpër dyqane u rritën me 3 përqind gjatë vitit 2018.

Por shkalla e ulët e papunësisë dhe mënyra e vështirë e punës në vend nënkuptojnë se ka më pak punëtorë të interesuar në marrjen e këtyre roleve, transmeton ‘Scan’.

Shoqata amerikane e kamionëve vlerëson se ka 48,000 vende pune të lira, gjë që kjo mund të jetë e vetmja arsye pse Walmart njoftoi rritjen e pagave të saj, përcjell albinfo.ch.

Shoferët e saj do të fitojnë një cent shtesë për milje dhe pagesë shtesë për çdo mbërritje, duke sjellë kompensimin mesatar vjetor në 87,500 dollarë dhe normën e tij duke e çuar afërsisht në 89 centëve për milje.

Paga mesatare vjetore për shumicën e shoferëve të kamionëve të traktorit nëpër SHBA është 44,500 dollarë, sipas Byrosë së Statistikave të Punës, ose rreth 43,000 dollarë më pak se ajo që Walmart thotë se do të paguajë punonjësit.

Dhe vetëm 10 përqind e kamionëve fitojnë mbi 64.000 dollarë. Walmart gjithashtu u ofron shoferëve tre javë kohë pagesë gjatë një viti për shoferët dhe shpërblime tremujore për një ngasje më të sigurt të kamionëve në rrugë, sipas Business Insider.

E gjithë kjo është një largim nga sistemi i vjetër i kompanisë, në të cilin kandidatëve iu është dhënë një mundësi për të kryer një vlerësim dhe janë gjykuar në bazë të aftësive të tyre lëvizëse dhe aftësisë për të kompletuar me saktësi skanimet e sigurisë përpara nisjes.

Ky test ishte kaq rigoroz për shoferët e rinj, saqë vetëm 10 për qind e kandidatëve e bënë atë nëpërmjet ekzaminimit, sipas Yahoo Finance. Tani, rreth 80 për qind kalojnë nën procesin e ri gjyqësor.

Por, duke u bërë një shofer Walmart ende kërkon që ju jo vetëm të kaloni këtë proces fillestar të hipjes dhe kontrollit të makinës, por keni 30 muaj përvojë në tre vitet e fundit dhe një regjistër të pastër sigurie.