Lajme

Parlamenti zviceran lehtëson gjuetinë e ujqve e arinjve

Parlamenti ka pranuar të heqë dorë nga miratimi i rregullave të nivelit kombëtar të gjuetisë duke lejuar kështu kantonet të bëjnë më të lehtë gjuetinë e specieve të mbrojtura.

U desh një rund i veçantë i debateve në të dy dhomat për të rënë dakord për formulimin përfundimtar të reformës ligjore të diskutueshme të enjten.

Rishikimi i Aktit Zviceran të Gjuetisë do të heqë dorë nga dispozitat kufizuese, si autorizimi i gjuetisë së një specie të mbrojtur, vetëm kur vret një numër i caktuar delesh, për shembull. Në vend të kësaj, kantonet do të kenë lirinë për të vendosur kur një kafshë duhet të tërhiqet pas konsultimit me Zyrën Federale për Mjedisin, përcjell albinfo.ch.

Sidoqoftë, disa kushte akoma duhet të përmbushen. Rregulloret e gjuetisë kantonale nuk duhet të përbëjnë një kërcënim për qëndrueshmërinë e popullatës së një specie të mbrojtur. Duhet të ketë mjaft kafshë për të ruajtur një ekosistem funksional dhe të ruajë larminë e specieve.

Menaxhimi i popullsive të egra gjithashtu duhet t’i përshtatet situatës në një nivel rajonal. Konventa e Bernës për Ruajtjen e Lidhjes së Jashtme të Evropës së Kafshëve të Egra dhe Natyrore Natyrore do të respektohet, sipas Zyrës Federale për Mjedisin, përcjell tutje albinfo.ch.