Lajme

Rënie e numrit të grave në Parlamentin e qytetit të Bernës

Pas rekordit të vitit 2020

Përqindja e lartë rekord e grave në Këshillin bashkiak do të zhduket në fund të periudhës legjislative. Është e gjitha matematikë dhe logjikë – apo jo plotësisht?

Katër vjet më parë, Parlamenti i qytetit të Bernës vendosi një rekord kombëtar me 55 gra dhe vetëm 25 burra. Çështje të ngutshme si pabarazia e pagave, balanca punë-jetë dhe kujdesi më i mirë i fëmijëve çuan mijëra në rrugë dhe siguruan kuotën e paprecedentë të grave.

Sot, pak para përfundimit të mandatit, përqindja e grave në atë që dikur ishte parlamenti më femëror në vend ka rënë në pak më shumë se gjysmën. 25 deputete të qytetit kanë dhënë dorëheqjen brenda vetëm katër vjetëve. Disa burra kanë dhënë gjithashtu dorëheqjen. Parlamenti i Bernës po “rinovohet” afërsisht në gjysmë të rrugës, gjë që po konsiderohet normale, raporton SRF.

Aty ku ka shumë gra largohen edhe shumë gra dhe shpeshherë vendin e tyre e zë një zëvendësues. Kjo do të thotë se përqindja e grave është ulur gjithashtu: nga 70 për qind në pak më shumë se 50 për qind, sipas Presidentes së Këshillit Bashkiak, Valentina Achermann.

Pra, a mund të shpjegohet matematikisht, logjikisht rënia e femrave? Gjithashtu, por jo vetëm, thotë Valentina Achermann: “Ne kemi një problem me përputhshmërinë e mandatit të këshillit bashkiak dhe fushave të tjera të jetës”, transmeton albinfo.ch.

Oficerja e mundësive të barabarta për qytetin e Bernës, Regula Bühlmann ka thënë se gratë ende po marrin gjithnjë e më shumë përgjegjësinë për familjen dhe ndoshta edhe po u bëhet presion për ta bërë këtë. Kjo ka një ndikim në luhatjen në Këshillin e qytetit.

Për shembull, Sara Schmid, e cila u zgjodh në 2020 dhe dha dorëheqjen këtë shkurt pas tre vjetësh. Ajo punon si bashkëdrejtoreshë e organizatës ombrellë të parlamenteve rinore zvicerane. Shumë gjëra u neglizhuan. Ngarkesa e lartë e punës nuk mund të balancohet me zyrën kërkuese politike.

Por ajo e kuptoi gjithashtu se një formë tjetër angazhimi i shkon më shumë, thotë Sara Schmid. Ajo mendon se është legjitime të jesh politikisht aktiv vetëm për një periudhë të kufizuar kohore. Për të mbajtur nënat e reja si ajo – por edhe baballarët – në politikë, duhet të përmirësohet përputhshmëria e të gjitha fushave të jetës.

Përmirësimet strukturore në operacionet parlamentare mund të kenë ndihmuar gjithashtu një nga ish-koleget e këshillit të Schmid. Asaj nuk i lejohej që dikush ta përfaqësonte gjatë pushimit të lehonisë. Ajo humbi zërin e saj politik dhe dha dorëheqjen gjatë shtatzënisë së dytë.

Achermann ka deklaruar se kompensimi është relativisht i ulët, duke pasur parasysh nivelin e lartë të përpjekjeve të përfshira. Duhet të rishikohet edhe cikli dyjavor i takimeve. Sesione si ato në nivel kantonal dhe kombëtar janë gjithashtu një opsion.

Ajo që është praktike për disa nuk është për të tjerët, thotë Regula Bühlmann. Koha e takimit që është më e mira për burrat dhe gratë është gjithashtu individuale. Sa individuale sa arsyet e dorëheqjes.