Bota

Për 1 milion dollarë, sa metra katrorë të pronës mund t’i blini nëpër botë?

Në dhjetë tregjet më të shtrenjta për pronën luksoze përfshihet New Yorku, ku me rreth 1 milion mund të merren 25 m2, Londra me 28 m2, Singapori me 39 m2, Gjeneva 41 m2, Parisi 45 m2, Sydney me 48 m2, Shanghai me 54 m2 dhe Los Angeles me 58 m2

Raporti i vlerësimeve të pronës «Knight Frank London» vlerëson tregjet kryesore në botë dhe krahason sa metra katrorë të pronës luksoze mund të blihen për 1 milion dollarë.

Monako vazhdon të jetë tregu më i shtrenjtë i pronës luksoze në botë. Për 1 milion dollarë nuk mund të merrni vetëm 16 m2, të mjaftueshme për një gardërobë të mirë, shkruan albinfo.ch.
Hong-Kongu është tregu i dytë më i shtrenjtë, sepse me 1 milion dollarë mund të blihen vetëm 22 m2.

Në dhjetë tregjet më të shtrenjta për pronën luksoze përfshihet New Yorku, ku me rreth 1 milion mund të merren 25 m2, Londra me 28 m2, Singapori me 39 m2, Gjeneva 41 m2, Parisi 45 m2, Sydney me 48 m2, Shanghai me 54 m2 dhe Los Angeles me 58 m2.

Rritja e ekonomisë botërore ka shtuar pasurinë e njerëzve të pasur në botë, duke rritur kështu çmimet e pronave luksoze në qytetet kryesore. “2017-a ishte viti në të cilin yjet po ecnin mirë me ekonominë dhe shumica e tregjeve përjetuan rritje relativisht të shëndetshme”, shkruajnë autorët e raportit.

Pothuajse të gjitha qytetet janë bërë më të shtrenjta në vitin e fundit. Në Monako dhe Nju Jork, me 1 milion dollarë ata blenë 1 m2 më pak se një vit më parë. Në Londër, e cila është në vendin e katërt, me 1 milion kanë blerë 2 m2 më pak se në vitin 2016, dhe në Los Angeles çmimet u rritën edhe më shumë, kështu që 1 milion nuk ishin të mjaftueshme për pronën prej 58 m2 luksoze në krahasim me rreth 61 m2 një vit më parë.

Pronat luksoze pak më të lira mund të gjenden në qytetin brazilian të Sao Paulo dhe Cape Town në Afrikën e Jugut, ku me 1 milion mund të blini rreth 173 m2, ose 157 m2. Por, edhe Sao Paulo po bëhet gjithnjë e më i shtrenjtë, sepse 1 vit më parë 1 milion dollarë ishin të mjaftueshme për të blerë 176 m2.