Lajme

Përmbledhje e lajmeve më të fundit në Austri, për sot

Partia e ekstremit të djathtë kryeson në zgjedhjet e BE-së në Austri; Ekspertët fajësojnë qeverinë dhe fatin e keq për inflacionin e lartë të Austrisë dhe më shumë lajme nga Austria të hënën.

Partia e ekstremit të djathtë kryeson në zgjedhjet e BE-së në Austri: sondazhet

Sondazhet e daljes treguan se partia e ekstremit të djathtë FPO e Austrisë kryesoi numërimin e votave në zgjedhjet e BE.

Kjo do të jetë hera e parë që grupi do të kryesojë një votim mbarëkombëtar në vendin alpin nëse konfirmohet.

Sipas sondazheve të publikuara nga mediat kryesore të vendit, Partia e Lirisë (FPOe) fitoi 25.5 për qind të votave, përpara Partisë Popullore (OeVP) konservatore në pushtet.

OeVP e qendrës së djathtë kishte 24.7 për qind, e ndjekur nga SPÖ e qendrës së majtë me 23.3 për qind. OeVP ra nga pothuajse 35 për qind që kishte fituar në zgjedhjet e fundit të BE-së, transmeton albinfo.at.

Të Gjelbrit, gjithashtu humbën terren, duke rënë në pak mbi 10 për qind, nga 14 për qind në vitin 2019.

A mund të bëjë Austria më shumë për të trajtuar rritjen e çmimeve të energjisë?

Çmimet e gazit dhe energjisë elektrike vazhdojnë të rriten në Austri – më këmbëngulëse se në pjesën tjetër të Evropës. A mund të bëjë ndonjë gjë qeveria për këtë, ishte një nga temat që po diskutohet më shumë.

Refugjatët në Austrinë e Poshtme marrin më shumë para me kartën e pagesës FPÖ

Sipas hulumtimit nga revista e lajmeve Profil, Partia e Lirisë së ekstremit të djathtë të Austrisë po zhvillon një kartë pagese për azilkërkuesit që u jep azilkërkuesve të kualifikuar më shumë para.

Më parë, refugjatët që jetonin në strehimin bazë merrnin shtatë euro në ditë në para të gatshme; tani, ata marrin gjashtë euro të kredituara në kartën e tyre të pagesës. Megjithatë, për shkak të kërkesave ligjore evropiane, një shumë e caktuar – 40 euro, për të qenë të saktë – duhet të paguhet në para të gatshme.

Pra, Profil llogarit se në një muaj mesatar 30-ditor refugjatët merrnin 210 euro sipas sistemit të vjetër, por 220 euro me kartën e re të pagesës.

Ministri i azilit të Austrisë së Ulët, Christoph Luisser, kishte shpresuar të bënte kursime përmes skemës, e cila u zbatua në zona të zgjedhura në qershor.

Luisser tha se këto kursime ishin “të vështira për t’u llogaritur” dhe kishin të bënin me “eliminimin e pagesave ditore me para në dorë për çdo të huaj individualisht dhe me nënshkrim”.

Kreu i WIFO fajëson gabimet e qeverisë dhe fatin e keq për inflacionin e lartë të Austrisë

Gabriel Felbermayr, kreu i Institutit Austriak të Kërkimeve Ekonomike (WIFO), ia atribuon inflacionin e lartë në Austri gabimeve të qeverisë dhe rrethanave të pafavorshme ekonomike.

Në një paraqitje të fundit në “Pressestunde” të ORF, Felbermayr deklaroi se qeveria duhet të kishte shtrirë frenimin e çmimit të energjisë elektrike për gazin natyror.

Felbermayr përmendi disa faktorë që kontribuojnë në inflacionin më të lartë të Austrisë sesa vendet e tjera të BE-së, duke përfshirë ndikimin ekonomik të pandemisë në turizëm, industrinë e orientuar drejt eksportit të vendit dhe varësinë e saj të konsiderueshme nga gazi natyror rus.

Avioni i Austrian Airlines ka ulje emergjente pas dëmtimit nga breshëri

Një Airbus A320 i Austrian Airlines (AUA) u dëmtua ndjeshëm nga breshri gjatë një stuhie që i afrohej Aeroportit të Vjenës mbrëmjen e së dielës. Avioni u ul i sigurt pavarësisht kushteve të rënda atmosferike dhe asnjë pasagjer apo ekuipazh nuk u lëndua.

Fluturimi, OS434, ishte rrugës nga Palma de Mallorca për në Vjenë kur hasi në një stuhi që nuk shihej në radarin e motit.

Pas incidentit, pilotët lëshuan një thirrje “Mayday”, por mundën ta ulnin avionin në mënyrë të sigurt në orën 17:55. Ekipi teknik i AUA po vlerëson shkallën e plotë të dëmtimit të avionit./thelocal.at