Lajme

Përplasje mes policisë gjermane dhe protestuesve, 24 policë të lënduar

Sipas policisë, rreth 200 njerëz u mblodhën të shtunën pasdite për një ngjarje të organizuar nga Shoqata e Klubeve Eritreane në Shtutgart dhe zonën përreth. Sipas zëdhënësit të policisë, klubet simpatizuan qeverinë në Eritreja.

Në kohën e drekës, disa grupe të vogla anëtarësh të opozitës u mblodhën në stacionin e trenit Bad Cannstatt dhe stacionin kryesor të Shtutgartit. Ata sulmuan oficerët në fortesën romake të Shtutgartit dhe hodhën shishe dhe gurë ndaj tyre. Ata gjithashtu sulmuan pjesëmarrësit e takimit dhe oficerët e policisë me rrasa druri, shkruan SRF.

Policia ka përdorur shkopinj dhe sprej piper kundër sulmuesve, tha zëdhënësi. Forca u urdhëruan nga selia e policisë përreth dhe nga selia e policisë dhe policia federale. Me helikopter u futën edhe oficerët e policisë. Situata ishte konfuze për një kohë të gjatë.

Zyrtarët u kërkuan qytetarëve që të shmangin zonën. Banorëve iu kërkua të qëndronin në shtëpi. Në mbrëmje policia raportoi se situata ishte kryesisht e qëndrueshme. Ajo regjistroi të dhënat personale të 170 sulmuesve të dyshuar, përcjell albinfo.ch.

Ministri Federal i Bujqësisë, Cem Ödzemir (Të Gjelbërit), shkroi në Platformën X se autorët e dhunës duhet të sillen shpejt përpara drejtësisë.

Udhëheqësi i grupit parlamentar të CDU në Parlamentin e shtetit Baden-Württemberg, Manuel Hagel, foli për “shpërthime të dhunës” që ishin “të egër”. “Ne nuk mund ta pranojmë këtë në rrugët tona! Këta njerëz që veprojnë kaq brutalisht kundër njerëzve të tjerë, kundër policëve tanë, kanë humbur të drejtën e tyre për të gjetur mbrojtje dhe strehim tek ne”, tha Hagel që bëri thirrje për dëbime të menjëhershme. Nëse është e nevojshme, ligji i vendbanimit duhet të forcohet, shkruan SRF.

Kryetari i shtetit të Junge Union Baden-Württemberg, Florian Hummel, tha se trazirat ishin një shprehje e humbjes së kontrollit të shtetit. “Ne nuk mund të vazhdojmë ta pranojmë këtë humbje të kontrollit dhe duhet të jemi të sinqertë, veçanërisht kur bëhet fjalë për politikën e migracionit: konfliktet e importuara nuk mund të kryhen në rrugët gjermane”, përcjell albinfo.ch.