Lajme

Personeli i ri ushtarak në SHBA po e refuzon vaksinën antiCovid

Rreth një e treta e trupave kanë refuzuar të marrin vaksinën. Shumë thonë se shqetësohen se vaksinat janë të pasigurta ose janë zhvilluar shumë shpejt. Të tjerët duan një ndjenjë pavarësie, madje edhe në uniformë.

Amerikanët që shkojnë në ushtri e kuptojnë humbjen e lirisë personale. Shumë nga aktivitetet e tyre të përditshme janë të përshkruara, siç janë modeli i tyre, veshja dhe sjellja personale.

Pra, kur bëhet fjalë për marrjen e një vaksine anti koronavirus, shumë trupa – veçanërisht personeli i ri i regjistruar në krahasim me oficerët e tyre – shohin një mundësi të rrallë për të ushtruar vullnetin e tyre të lirë, raporton The New York Times, përcjell Albinfo.ch.

“Ushtria më tregon se çfarë, si dhe kur të bëj pothuajse gjithçka”, tha rreshter Tracey Carroll, i cili është i vendosur në Fort Sill, një post i Ushtrisë në Oklahoma. “Më në fund ata më kërkuan të bëja diçka dhe unë në fakt kisha një mundësi zgjedhje, kështu që unë thashë jo”.

Rreshteri Carroll, 24 vjeç, përfaqëson një numër të gjerë anëtarësh të ushtrisë – një grup kryesisht të ri dhe të shëndetshëm amerikanësh nga çdo cep i kombit – të cilët nuk po pranojnë të marrin vaksinën, e cila tani për tani është opsionale midis personelit. Ata përmendin një varg shqetësimesh politike dhe shëndetësore.

Por ky ngurrim midis trupave të rinj është një paralajmërim për zyrtarët civilë të shëndetit rreth vrimës së mundshme të imunitetit në shkallë të gjerë që profesionistët mjekësorë thonë se është e nevojshme që amerikanët të rimarrin jetën e tyre kolektive.

“Në fund të ditës, ushtria jonë është shoqëria jonë”, tha Dr. Michael S. Weiner, ish-zyrtari kryesor mjekësor për Departamentin e Mbrojtjes, i cili tani shërben në të njëjtin rol për Maximus, një kontraktor qeveritar dhe një kompani teknologjike. “Ata kanë të njëjtat media sociale, të njëjtat familje, të njëjtat çështje që ka shoqëria në përgjithësi”.

Afërsisht një e treta e trupave në detyrë aktive ose në Gardën Kombëtare kanë refuzuar të marrin vaksinën, zyrtarët ushtarakë i thanë Kongresit kohët e fundit. Në disa vende, të tilla si Fort Bragg, N.C., instalimi më i madh ushtarak i vendit, normat e pranimit janë nën 50 për qind.

“Ne menduam se do të ishim në një vend më të mirë për sa i përket normës së zgjedhjes”, tha kolonel Joseph Buccino, një zëdhënës në Fort Bragg, një nga vendet e para ushtarake që ofroi vaksinën.

Ndërsa zyrtarët e Pentagonit thonë se nuk po mbledhin të dhëna specifike për ata që refuzojnë vaksinën, ekziston një marrëveshje e gjerë që nivelet e refuzimit janë shumë më të larta midis anëtarëve më të rinj dhe personeli i regjistruar ka më shumë gjasa të thotë jo sesa oficerët. Bashkëshortët e ushtarëve duket se ndajnë po atë hezitim: Në një sondazh të dhjetorit, me 674 anëtarë aktivë të familjarëve të ushtarëve në detyrë, të kryer nga Blue Star Families, një grup avokimi ushtarak, 58 përqind thanë se nuk do të lejonin që familjarët e tyre të merrnin vaksinën.

Për shumë trupa, ngurrimi reflekton shqetësimet e civilëve të cilët kanë thënë në sondazhe të ndryshme të shëndetit publik se nuk do të marrin vaksinën. Shumë shqetësohen se vaksinat janë të pasigurta ose janë zhvilluar shumë shpejt.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI