Tematike

Pesë gjërat që duhet të dini nëse keni nevojë për një dentist në Austri

Ndërsa jetoni në Austri, është e lehtë të gjesh kujdes dentar me cilësi të lartë – por ka disa gjëra kryesore që duhet të dini, sipas thelocal.at.

Sigurimi shëndetësor mbulon gjërat themelore

Të gjithë banorët austriak marrin një E-kartë personale, Kartën Evropiane të Sigurimit Shëndetësor. Kjo kartë është gjithçka që ju nevojitet për të bërë takime mjekësore në Austri, duke përfshirë vizitat tek dentisti. Vizitorët në vend mund të kenë gjithashtu kujdesin dentar, por është e zakonshme që ata të paguajnë paraprakisht në klinikë dhe më vonë të dorëzojnë faturën në kompaninë e tyre të sigurimit ose të sigurimit të udhëtimit për të kërkuar mbrapsht koston.

Në Austri, trajtimet bazë dentare mbulohen nga kujdesi shtetëror dhe përfshijnë kontrolle, imazhe me rreze x, mbushje me amalgamë dhe trajtime ortodontike për fëmijët. Për shumicën e procedurave të tjera, do t’ju duhet të paguani. Çdo rajon në Austri organizon ofertat e veta shëndetësore dhe të kujdesit dentar. Kjo do të thotë që për trajtime më të gjera dhe kujdes të specializuar, mund të jetë e nevojshme të udhëtoni në qytete më të mëdha si Vjena ose Graci, shkruan albinfo.at.

Mund të jetë e rëndësishme të merret parasysh se rregulloret e reklamave të Shoqatës Austriake të Stomatologjisë i ndalojnë dentistët të publikojnë çmimet për shërbimet. Kjo do të thotë që ju do të dini se sa kushton një trajtim vetëm pas një ekzaminimi nga një dentist. Në përgjithësi, kjo ndodh sepse çdo procedurë është e ndryshme dhe e përshtatur për çdo individ.

Stomatologë që flasin anglisht

Shumica e dentistëve austriakë flasin mirë anglisht, por ka më shumë gjasa të gjesh një prej tyre në qytet sesa në fshat. Për t’u siguruar që dentisti që vizitoni flet mirë anglisht, ose ndoshta një gjuhë tjetër të dëshiruar, është mirë t’i kërkoni ato në internet paraprakisht. Kërkimi në internet e bën të lehtë gjetjen e klinikave dentare ose dentistëve individualë në zonën tuaj.

Shumë klinika rendisin gjuhët që flasin punonjësit e tyre. Faqet e internetit si DocFinder ose Herold përdoren zakonisht në Austri për të gjetur këtë lloj informacioni.

Kujdes privat dentar

Kujdesi privat dentar në Austri është i ndarë nga sistemi publik i kujdesit shëndetësor. Zgjedhja e kujdesit privat dentar zakonisht vjen me më shumë fleksibilitet dhe ju mund të merrni shërbime shtesë që nuk mbulohen nga sigurimet publike.

Kujdesi privat dentar shpesh përfshin një gamë më të gjerë shërbimesh në krahasim me mbulimin bazë publik. Kjo mund të përfshijë trajtim të specializuar, kujdes kozmetik dentar dhe një përzgjedhje më të gjerë të procedurave dentare. Kujdesi privat mund të ofrojë gjithashtu avantazhe të tjera si trajtime me teknologjinë më të fundit, forma të avancuara trajtimesh dhe më pak kohë pritjeje për të rritur rehatinë.

Kostoja e kujdesit privat dentar varet nëse dëshironi mbulim jashtë Austrisë si dhe brenda; së bashku me masën e trajtimeve që dëshironi të mbuloni. Në përgjithësi, kujdesi privat dentar zakonisht përfshin kosto më të larta dhe pacientët shpesh duhet të paguajnë për shërbimet nga xhepi. Kostot ndryshojnë në varësi të trajtimit specifik dhe tarifave të dentistit.

Shkuarja në Hungari dhe Rumani janë alternativa të njohura

Hungaria është destinacioni më popullor për turistët dentarë nga Austria.

Gjatë dekadave të fundit, çmimet për kujdesin dentar në Evropën Perëndimore janë rritur dhe në këtë mënyrë kanë krijuar një treg për kujdesin dentar me cilësi të lartë me një çmim të përballueshëm në vende të tjera. Hungaria është shpesh një alternativë më e lirë për disa procedura dentare, edhe nëse përfshini kostot për akomodimin dhe udhëtimin. Qyteti i Sopron, vetëm përtej kufirit nga Austria, është kthyer në një qendër dentare dhe shumë banorë austriakë udhëtojnë atje për trajtime.

Klinikat dentare hungareze janë të njohura për ruajtjen e standardeve të larta të cilësisë dhe ekspertizës. Klinikat po tërheqin pacientë në kërkim të shërbimeve dentare të besueshme dhe profesionale. Vendi është i njohur për ofrimin e një game të gjerë trajtimesh, duke përfshirë implantologjinë dhe stomatologjinë kozmetike.

Shumë pacientë udhëtojnë në Hungari për procedura ose ekspertizë specifike që nuk janë ende të disponueshme në vendin e tyre.

Kohët e fundit, Rumania po bëhet gjithashtu një destinacion më popullor për turizmin dentar austriak. Është kryesisht e zakonshme që austriakët të udhëtojnë në Rumani për ekspertizën e tyre në implantologji me çmime të përballueshme. Në Rumani, një implant kushton rreth 450 euro, ndërsa në Austri, një implant zakonisht kushton të paktën 1500 euro. Zbardhja e dhëmbëve thuhet gjithashtu se është shumë më pak e kushtueshme në Rumani.

Kujdesi urgjent dentar

Nëse keni një problem urgjent me dhëmbët tuaj, Austria ofron ndihmë urgjente dentare në të gjithë vendin. Nëse keni nevojë për kujdes urgjent, kontrolloni me praktikat dentare lokale për të pyetur për disponueshmërinë e tyre për çështje urgjente.

Qytetet më të mëdha shpesh ofrojnë klinika specifike për ndihmë urgjente dentare. Në Vjenë, për shembull, Klinika Emergjente e Klinikës Universitare të Stomatologjisë është e hapur çdo ditë nga ora 8:00 deri në 13:00, duke përfshirë fundjavat dhe festat.

Klinika ka një marrëveshje me të gjithë siguruesit kryesorë në Austri dhe në këtë mënyrë mbulohet nga sigurimi juaj austriak i sigurimeve shoqërore. Është e rëndësishme të kihet parasysh se shumë studentë punojnë në këtë klinikë dhe se cilësia e trajtimeve mund të jetë e kujdesshme.

Në raste kritike, veçanërisht nëse përjetoni ënjtje të konsiderueshme ose dhimbje megjithatë, ju mund të kontaktoni shërbimet e urgjencës mjekësore (Rettungsdienst) duke telefonuar 144. Ata do të ofrojnë udhëzime dhe transport për në spital nëse është e nevojshme.