Lajme

Policia gjermane paralajmëron për para të falsifikuara

Javët e fundit, policia në Eisenach (Turingia) ka sekuestruar disa kartëmonedha të falsifikuara. “Falsifikimet janë kryesisht kartëmonedha 50 dhe 100 euro. Nuk mund të përjashtohet që të ketë edhe kartëmonedha të tjera të falsifikuara në qarkullim”, thuhet në një deklaratë të dielën.

Ndaj policia po paralajmëron publikun dhe kërkon nga qytetarët të kenë kujdes. Nëse dyshoni se keni hasur në para të falsifikuara, njoftoni menjëherë policinë. Në asnjë rrethanë nuk duhet t’ia ktheni shënimet e dyshimta emetuesit apo edhe t’ia kaloni ato dikujt tjetër.

Në vitin 2023, Deutsche Bundesbank regjistroi rreth 56,600 kartëmonedha euro të falsifikuara me një vlerë nominale prej 5.1 milionë euro në transaksione pagesash gjermane në mbarë vendin. Kjo do të thotë se numri i falsifikimit është rritur me 28.2 për qind krahasuar me një vit më parë.

Shumica e kartëmonedhave të falsifikuara janë të lehta për t’u njohur: në veçanti kartëmonedhat 10 dhe 20 euro shpesh kanë fjalët “MovieMoney” ose “Prop copy”. Ata gjithashtu nuk kanë asnjë veçori sigurie.

Sipas Bankës Federale Gjermane, kartëmonedhat duhet të kontrollohen duke përdorur parimin “ndiej-shiko-anim”. Rekomandohet që kartëmonedha e dyshimtë të krahasohet me një kartëmonedhë pa dyshim origjinale./Bild.de