Lajme

Prill: Nuk kishte rritje të inflacionit në Zvicër

Zvicra ka shmangur pjesën më të madhe të inflacionit që ka goditur Evropën dhe pjesën tjetër të botës

Të dhënat e publikuara këtë javë nga Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës (FSO) nuk tregojnë inflacion mujor në prill 2023.

Asnjë inflacion në prill nuk e zhvendosi inflacionin vjetor nga 2.9% në mars, në 2.6% në prill 2023, pasi rritja mujore e çmimeve në prill 2022 ra jashtë llogaritjes vjetore për t’u zëvendësuar me inflacion mujor zero në prill 2023.

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) i Zvicrës është një mesatare dhe jo gjithçka ka mbetur në të njëjtin nivel çmimesh, përcjell albinfo.ch.

Rritja e çmimeve të transportit ajror, paketave të pushimeve, këpucëve dhe veshjeve u kompensua nga rënia e çmimeve të hoteleve, fruta-perimeve dhe vajit për ngrohje.

Zvicra ka shmangur pjesën më të madhe të inflacionit që ka goditur Evropën dhe pjesën tjetër të botës. Një franga zvicerane në rritje, diçka që redukton inflacionin e importuar, ushqimet tashmë me çmime të larta të prodhuara në vend, përqindja relativisht e ulët e shpenzimeve për energjinë, rregullat e qeverisë rreth vendosjes së çmimeve – Zvicra ka pjesën më të lartë (30%) të çmimeve të rregulluara në Evropë, dhe Zvicra Përmbajtja e bankës qendrore në përdorimin e lehtësimit sasior (QE) për të zgjeruar ofertën e parasë – që nga viti 2015, oferta monetare e Zvicrës (M3) është zgjeruar me 22%. Për krahasim, në SHBA është zgjeruar me 77% dhe në Eurozonë me 52%, sipas të dhënave të publikuara nga Bloomberg, përcjell tutje albinfo.ch.