Lajme

Problemi i mbeturinave, vullnetarët në Cyrih mbledhin mbetjet e cigareve për argëtim

Në Cyrih, vullnetarët po pastrojnë plehrat, në mënyrë që të ndihmojnë pastruesit e qytetit në luftën kundër mbeturinave.

Lukas Tschopp është një nga vullnetarët që mbledh rregullisht mbetjet në Cyrih. Ky koncept quhet sponsorizimi i hapësirës. Individë privatë, shoqata ose kompani mund të kontaktojnë qytetin për një zonë të caktuar, shkruan albinfo.ch.

Shërbimi i pastrimit të qytetit me 250 punonjës pastron çdo ditë hapësirat publike. Punonjësit fshijnë rreth 9,000 tonë mbeturina çdo vit – pothuajse sa pesha e Kullës Eifel.

Megjithatë, mbeturinat mbeten ende, veçanërisht në shtigjet me zhavorr si Platzspitz pranë stacionit kryesor të Cyrihut. “Mbledhja e çdo bishti cigareje atje do të kërkonte relativisht kohë për ne,” thotë Niels Michel nga Waste and Recycling Cyrihu. Për këtë arsye ishte një fat për qytetin që një kompani e mori vullnetarisht këtë punë, transmeton SRF.

Cyrihu po kërkon më shumë vullnetarë dhe sipas qytetit fokusi është në motivimin personal që dikush do të donte të pastronte ambientet e tij të banimit apo edhe rrugën e ecjes. Rebecca Grzesik, vullnetare për shembull, e përshkruan “Fötzele” si argëtim. “Është pothuajse varësi”.

Dhe Lukas Tschopp sjell në lojë mirëqenien e komunitetit.

“Nëse natyra po ecën mirë, ne të gjithë jemi mirë. Prandaj fjala mbrojtje e mjedisit është e mangët. Kjo në fakt duhet të nënkuptojë mbrojtje njerëzore”, ka thënë ai.