Lajme

Produktet organike në Zvicër tani vijnë të mbështjella me plastikë

Shumica e prodhimeve organike të shitura në Zvicër futen në plastikë, ndërsa përqindja është më e ulët për prodhimet joorganike, sipas Fondacionit për Mbrojtjen e Konsumatorit.

Një  provë nga lidhja e jashtme e Fondacionit  tregoi se 84% e frutave dhe perimeve organike erdhën në plastikë, ndërsa përqindja për prodhimin në mënyrë konvencionale ishte 44%.

“Kjo është dyfish e bezdisshme për konsumatorët organikë, të cilët si rregull i kushtojnë rëndësi të veçantë konsumit ekologjikisht miqësor”, shtoi ajo.

Fondacioni për Mbrojtjen e Konsumatorit kampionoi 221 produkte në 10 dyqane në qytetet e Bernës dhe Bazelit. Shitoret përfshinin gjigantët me pakicë Migros, Coop, Denner, Aldi dhe Lidl.

Duke reaguar të mërkurën, Migros tha se kishte vendosur vetë qëllimin e dyfishimit të shitjeve të frutave dhe perimeve organike në vitin aktual, por që fokusi është në mbrojtjen e produkteve dhe duke shmangur kështu mbeturinat ushqimore. Produktet e hapura shpesh preken, testohen dhe kthehen, thotë shitësi, kështu që është i detyruar të paketojë disa artikuj. Përveç kësaj, një prag i caktuar i qarkullimit duhet të arrihet për shitjet e hapura, sipas Migros. Shitësi me pakicë thotë se po shqyrton gjithashtu përdorimin e materialit të ricikluar për paketim.

Ndërkohë organizatat mjedisore Greenpeace dhe  Zero Zvicra thonë se vendi nuk po bën mjaftueshëm për zvogëlimin e mbeturinave të saj plastike. Zvicra prodhon gati 100 kg mbeturina plastike për banor në vit, por vetëm 10% është ricikluar, sipas Zyrës Federale të Mjedisit. Pjesa tjetër është e djegur në fabrikat e djegies ose në fabrikat e çimentos.

Zëdhënësja e OFEV, Rebekka Reichlin, tha për agjencinë zvicerane të lajmeve Keystone-SDA, si djegia dhe riciklimi janë zgjidhje të kënaqshme, por dy grupet e mjedisit thonë se kjo është një humbje e madhe e burimeve. Ata tregojnë gishtin në veçanti tek kompanitë që përdorin plastike me një përdorim, duke inkurajuar kështu mbeturinat.   

“Zvicra është një nga vendet që prodhon mbeturinat më urbane”, tha zëdhënësi i Greenpeace Yves Tenger. “Sistemet e pastrimit, sistemimit dhe grumbullimit efikas nënkuptojnë, megjithatë, se këto male të mbeturinave janë pothuajse të dukshme”, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.