Lajme

Profesori zviceran: “Mos keni frikë nga koronavirusi, është ekzagjeruar shumë”

Profesori Bernardino Fantini: "Është krijuar një frikë e panevojshme, më shumë se sa duhet për koronavirusin"

Profesori në Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Gjenevës, Bernardino Fantini, ku për një kohë të gjatë drejtoi Institutin për Historinë e Mjekësisë dhe Shëndetit, së fundi është shprehur edhe për virusin kinez, koronavirusi, që sipas tij është krijuar një frikë e panevojshme, më shumë se sa duhet. Duhet theksuar se Bernardino Fantini aktualisht është përgjegjës për Qendrën Bashkëpunuese të OBSH-së për Kërkimin Historik në Shëndetin Publik, të lidhur me të njëjtin fakultet, transmeton albinfo.ch.

Historiani i Mjekësisë Epidemike ka analizuar ankthin në rritje për përhapjen e virusit kinez.

“Kujdes, asnjë arsye për t’u shqetësuar”. Këtu, në thelb, është porosia nga Bernardino Fantini, profesor nderi në Universitetin e Gjenevës.

Shqetësimi po rritet në mesin e popullatës. Njerëzit madje rezervojnë edhe ushqim …

Frika ka shoqëruar gjithmonë epidemi të mëdha. Natyrisht ekziston frika nga e panjohura, për diçka të re që nuk e dimë. Dhe, pastaj murtaja, imazhi, gripi aziatik ose gripi spanjoll në fillim të shekullit të 20-të bënë kërdi. Kjo kujtesë mbetet, shkruan ‘Tribune de Geneve’.

Kjo frikë është shumë e ekzagjeruar në Evropë, për mendimin tim. Tani për tani, ky virus është më pak i rrezikshëm sesa një grip sezonal që vret qindra njerëz në vit. Në Itali pati panik sepse autoritetet bënë gabime serioze të komunikimit. Ata mbyllën shkolla, kinema dhe teatro në zona ku nuk kishte asnjë rast të vetëm. Kjo përgjigje emocionale e nxitur nga frika e amplifikoi  atë. Njerëzit mendojnë se nëse këto vende janë afër, kjo është për shkak se katastrofa është e afërt. Epidemitë gjithmonë kanë shkaktuar fenomene masive më të rrezikshme sesa vetë sëmundja. Sa i përket idesë së mbylljes së kufijve, nuk ka kuptim, një virus nuk njeh kufij! Kjo është më shumë për të qetësuar popullsinë sesa të përmbajë epideminë.

Frika është një fenomen krejtësisht normal, por duhet të mbizotërojë nga një qëndrim racional. Duhet të kontrollohet me një komunikim të mirë, njohuri për faktet dhe masa për të përputhur situatën, transmeton albinfo.ch.

Mediat duhet të luajnë rol të rëndësishëm, ato kanë një përgjegjësi, në të vërtetë, dhe mund të luajnë një rol të rëndësishëm në inkurajimin e moderimit. Ne duhet të vazhdojmë të japim informacion të saktë mbi realitetin epidemiologjik. Të themi se nga 100 raste ngjitëse, vetëm 2 ose 3 janë vërtet të rrezikshme dhe mund të çojnë në vdekje. Mund të qetësojë njerëzit. Sigurisht që duhet të keni kujdes, por mos kini frikë!

Frika dhe nxitimi për maska është iracionale. Veshja e një maskë jashtë spitaleve dhe foci epidemike nuk ka kuptim. Përveç kësaj, ajo duhet të ndryshohet çdo ditë, kështu që nuk është nevoja për to dhe nuk duhet të ketë frikë nga ky virus. /Albinfo.ch