Tematike

Profesori zviceran kryeson në renditjen e 100,000 shkencëtarëve

Michael Grätzel është rënditur i pari në mesin e 100 mijë shkenctarëve në të gjitha fushat

Një shkencëtar në Institutin Federal të Teknologjisë në Zvicër në Lozanë (EPFL) është renditur i pari në një listë prej 100,000 shkencëtarësh më të mirë në të gjitha fushat, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Profesori i EPFL-it, Michael Grätzel, i cili është në krye të Laboratorit të Fotonikës dhe Ndërfaqjeve, doli i pari. Në këtë renditje të përfshirë gjithashtu ishin edhe 156 shkencëtarë të tjerë të EPFL-it.

Grätzel është njohur globalisht për shpikjen e qelizave diellore të sensibilizuara ndaj ngjyrave (të quajtur “qelizat Grätzel”), e cila është bërë platforma fillestare për zhvillimin aktual të fotovoltaikëve perovskite.

Qelizat diellore të sensibilizuara ndaj ngjyrave janë prodhuar tashmë në një shkallë me shumë megavatë, dhe fotovoltaikët perovskite janë gati ta pushtojnë tregun.

Më 12 gusht, një grup shkencëtarësh të udhëhequr nga profesori John P.A. Ioannides në Stanford botoi një punim në revistën PloS Biology, ku përshkruante një mënyrë të re për të renditur shkencëtarët sipas citimeve dhe meritave të tjera.

Virtyti i kësaj metode të re është se shmang rënien e preve të abuzimeve të zakonshme, siç janë ferma vetëcituese ose citate. Ajo prodhoi një bazë të dhënash të mbi 100,000 shkencëtarëve në një gamë të gjerë fushash, përcjell albinfo.ch

Photovoltaics është shndërrimi i dritës në energji elektrike duke përdorur materiale gjysmëpërçuese, në këtë rast perovskite, një mineral i përbërë kryesisht nga titanat kalciumi.

Renditur rregullisht në mesin e 25 universiteteve më të larta në botë, EPFL ka bërë zbulime të ndryshme me vlera shkencore ose tregtare.