Lajme

Projektligji i ri për shtetësinë gjermane, kush kualifikohet?

Javën e kaluar, u publikua drafti i fundit të ligjit të ri të shtetësisë. Ata që prisnin me padurim ditën kur mund të fillonin të plotësonin aplikimin e tyre për shtetësinë gjermane, u përballën me një pengesë të lehtë javën e kaluar, kur doli se mund të duhej pak më shumë se sa shpresohej që projektligji i ri për shtetësinë të miratohej nga qeveria gjermane, shkruan thelocal.de.

Fillimisht të planifikuara për debat parlamentar në prill, propozimet janë vonuar nga diskutimet e gjera të kabinetit. Si rezultat, tani parashikohet që legjislacioni të mos sillet në Bundestag deri në vjeshtë.

Por me publikimin e draftit të ri, është më e qartë se kush saktësisht do të mund të aplikojë për shtetësinë gjermane.

Njerëzit me të paktën pesë vjet rezidencë

Projektligji thekson nevojën për futjen e rrugëve më të shpejta drejt shtetësisë gjermane dhe thotë: “Një mundësi më e shpejtë për natyralizim është një element thelbësor i një kulture të mirë natyralizimi që krijon stimuj për integrim”, thuhet në draft, përcjellë albinfo.ch.

Në përputhje me këtë mendim, periudha “standarde” e qëndrimit të kërkuar në Gjermani për të aplikuar për shtetësi do të shkurtohet nga tetë në pesë vjet. Në përgjithësi, ata që duan të aplikojnë për shtetësi duhet të dëshmojnë se kanë jetuar vazhdimisht në Gjermani për pesë vjet dhe kanë të paktën nivelin B1 gjermanisht.

Njerëzit me të paktën tre vjet rezidencë dhe disa atribute të veçanta

Sipas projektligjit, ata që kanë bërë “përpjekje të veçanta me sukses për t’u integruar në kushtet e jetesës në Gjermani”, duhet të kenë mundësinë për t’u natyralizuar pas vetëm tre vjetësh.

Sipas draftit, këto përfshijnë “prova të performancës veçanërisht të mirë akademike, profesionale ose profesionale ose të angazhimit qytetar” dhe një nivel gjuhe që “përmbush kërkesat e një provimi gjuhësor në nivelin C1 të Kornizës së Përbashkët Evropiane të Referencës për Gjuhët”, vazhdon tutje dokumenti.

Njerëzit që nuk duan të heqin dorë nga shtetësia e tyre aktuale

Deri më tani, shtetësia e dyfishtë ishte e mundur vetëm në raste të jashtëzakonshme, por, sipas ligjit të ri, shtetasit e natyralizuar do të lejohen të mbajnë shtetësinë e tyre origjinale. Drafti thekson se ndalimi aktual i shtetësisë së dyfishtë nuk përshtatet më me nevojat e të huajve që jetojnë në Gjermani dhe se, me reformën, emigrantët nuk do të detyrohen më “të heqin dorë nga një pjesë e identitetit të tyre”.

Megjithatë, ata që duan të mbajnë të dyja pasaportat duhet të kontrollojnë gjithashtu se cilat janë rregullat në vendin e tyre të origjinës, shkruan thelocal.de.

Njerëzit që janë “kryesisht vetë-mbështetës”

Një nga kërkesat kryesore për natyralizim është që aplikantët të jenë në gjendje të mbështesin veten dhe familjet e tyre financiarisht pa u mbështetur në ndihmën e shtetit. Kjo do të thotë se ata nuk duhet të marrin përfitime të tilla si Sozialhilfe (mirëqenia sociale) ose Bürgergeld (përfitimet afatgjatë të papunësisë).

Aplikantët që marrin një formë të përfitimeve duhet të demonstrojnë se kanë qenë të angazhuar në punësim me kohë të plotë ose kanë punuar për të paktën 20 nga 24 muajt e mëparshëm në kohën e aplikimit të tyre.

Megjithatë, janë rënë dakord për disa përjashtime, të tilla si për individët nga brezi i punëtorëve të ftuar dhe për çiftet e martuara ose të regjistruara në partneritet me fëmijë që janë në punësim me kohë të plotë. Në raste të tilla, ata do të kishin të drejtë të merrnin Kindergeld, ose “ndihma për fëmijë”, përcjellë albinfo.ch.

Fëmijët e prindërve të huaj

Fëmijët e lindur në Gjermani nga prindër të huaj do të bëhen automatikisht gjermanë nëse njëri prej prindërve ka tashmë “qëndrimin e tij të zakonshëm të ligjshëm” në Gjermani për pesë vjet.

Gjithashtu, fëmijët gjermanë të birësuar nga prindër jogjermanë nuk do të humbasin automatikisht shtetësinë gjermane sipas planeve të reja.

Kush do të përjashtohet nga aplikimi për shtetësi?

Kryesisht me insistimin e FDP-së, projektligji është shtrënguar për të përcaktuar më qartë kriteret që do të përjashtojnë natyralizimin.

Në draftin e ri, aktet raciste, çnjerëzore ose antisemitike përmenden në mënyrë eksplicite – dhe në të ardhmen, zyra e prokurorit publik do të duhet të informojë autoritetin e natyralizimit për individët që kanë kryer akte të tilla.

“Veçanërisht i rëndësishëm është angazhimi i qartë ndaj rendit të lirë demokratik dhe vlerave tona liberale,” thotë eksperti i brendshëm i FDP, Stephan Thomae. “Në këtë drejtim, ne duam të forcojmë kontrollet dhe hetimet e sigurisë”, shkruan thelocal.de.

Përjashtohen gjithashtu ata që janë të martuar me më shumë se një bashkëshort në të njëjtën kohë dhe ata që refuzojnë barazinë gjinore.