Lajme

Pse kaq shumë organizata sportive ndërkombëtare kanë bazën në Zvicër?

Zvicra është tronditur nga lajmi se FIFA ka ndryshuar rregullat e saj për të lejuar lëvizjen e mundshme të selisë së saj nga Cyrihu. Sidoqoftë, nuk është e vetmja organizatë sportive ndërkombëtare me bazë në Zvicër. Pse është kështu?

Mediat zvicerane raportojnë se FIFA hodhi bazat për një dalje të mundshme nga qyteti nëpërmjet një votimi të mbajtur të premten, më 17 maj, gjatë kongresit të organit në Bangkok, që ndryshoi statutet e saj qeverisëse, transmeton albinfo.ch.

Pavarësisht kësaj lëvizjeje, FIFA ka njoftuar se është ‘e lumtur’ që qëndron në Cyrih. Edhe pas një largimi të mundshëm, Zvicra do të pretendonte të ishte qendra botërore për sportin.

Në të gjitha mbi 70 organizatat që mbikëqyrin sportet ndërkombëtare kanë selitë në vend.

Sigurisht, më i famshmi është Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC), i cili u themelua në Lozanë nga Pierre de Coubertin, themeluesi i Lojërave Olimpike moderne, në 1915, shkruan telocal.

Në shekullin që pasoi, disa organizata të tjera të lidhura me Olimpiadën dhe organet drejtuese të disa sporteve popullore janë vendosur gjithashtu në qytetin buzë liqenit.

Federata Botërore e gjuajtjes me hark, Shoqata Ndërkombëtare e Boksit, Gjimnastika Evropiane, Triathlon Botërore dhe disa organe të tjera janë të vendosura në Lozanë, e cila është afër IOC.

Lozana është gjithashtu shtëpia e Gjykatës së Arbitrazhit Sportiv, e cila kërkon të ndërmjetësojë mosmarrëveshjet sportive. Në të njëjtën kohë, Agjencia Botërore Anti-Doping kishte selinë atje deri në vitin 2002.

Jashtë Lozanës, Federata Ndërkombëtare e Hokejve në Akull ka selinë në Cyrih. Organi më i lartë i basketbollit, FIBA, është i vendosur në Bazel, si dhe organi drejtues i futbollit evropian, UEFA.

Një bazë tërheqëse

Zvicra është baza logjike për shoqatat sportive botërore për të njëjtat arsye që organet ndërkombëtare diplomatike dhe shkencore, si Kombet e Bashkuara, Kryqi i Kuq Ndërkombëtar dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë e quajnë vendin shtëpi.

Së pari dhe më kryesorja, Zvicra është vendi më i vjetër plotësisht neutral në botë, i njohur si i tillë nga komuniteti ndërkombëtar në vitin 1815. Ajo nuk është aleate me ndonjë fuqi tjetër të rëndësishme. Ajo ka qëndruar jashtë të gjitha konflikteve kryesore botërore të shekullit të njëzet.

Zvicra gjithashtu gëzon një vendndodhje tërheqëse në ‘udhëkryqin’ e Evropës, e vendosur në qendër dhe me kufij tokësorë që ngjiten me disa fuqi evropiane.

Me katër gjuhë zyrtare, funksionimi i një organizmi ndërkombëtar brenda vendit është më i qasshëm, falë burimeve ekzistuese gjuhësore.

Në fund, megjithatë, paratë flasin.

Kantoni i Vaud-it, ku ndodhet Lozana, nuk i takson organizatat ndërkombëtare sportive. Ligji zviceran gjoja i trajton ato në të njëjtën mënyrë si klubet sportive amatore.

Nuk ka kërkesa për të publikuar të dhënat financiare, dhe ka shumë pak statute të tjera të cilave ata duhet t’u përmbahen në operacionet e tyre të përditshme.

Natyrisht, kjo ka ngritur spektrin e korrupsionit – vetëm në vitet e fundit, Federata Ndërkombëtare e Skermës, organi qeverisës i notit FINA dhe IOC janë shqyrtuar në lidhje me ryshfetet e supozuara, ryshfetet dhe lidhjet me oligarkët rusë.

Më e rëndësishmja, vetë FIFA ishte qendra e një skandali korrupsioni në përfshirjen e ish-kreut të saj, Sepp Blatter, në vitin 2015.

Ndërsa qeveria zvicerane ende nuk është përgjigjur me ndryshime ligjore për të ndihmuar në ruajtjen e imazhit të saj, disa organizata tashmë po punojnë për të parandaluar shqyrtimin.

Më e rëndësishmja, IOC dhe organet përkatëse filluan të publikojnë llogaritë e tyre financiare në vitin 2015, ndërsa FIFA prezantoi një ‘Kod të ri të Etikës’ vitin e kaluar.

Disa individë që mendohet gjithashtu se janë të lidhur me ryshfet janë skualifikuar gjithashtu nga shërbimi me organizatat e tyre të lidhura.