Lajme

Pse më pak njerëz po marrin nënshtetësinë austriake në 2023-ën?

Numri i personave të natyralizuar si austriakë, pa një rënie të madhe në gjysmën e parë të 2023-ës.

Një total prej 6,658 personash u bënë austriakë në gjashtë muajt e parë të 2023-ës, një rënie prej 18.3% krahasuar me të njëjtën kohë të vitit të kaluar.

Statistikat: Austria thotë se pjesa më e madhe e rënies është për shkak të më pak njerëzve që pretendojnë nënshtetësinë austriake nëpërmjet prejardhjes nga viktimat e nazistëve, një rrugë që i lejon aplikantit të mbajë edhe shtetësinë e tyre tjetër dhe që mund të kenë të drejtë edhe nëse nuk flasin gjermanisht, shkruan The Local.

Aplikimet për shtetësi austriake përmes kësaj rruge janë ulur me dy të tretat deri më tani këtë vit krahasuar me gjashtë muajt e parë të 2022-ës. Nga të gjithë ata që janë bërë austriakë, 833 e kanë bërë këtë jashtë vendit, kryesisht duke kërkuar të drejtën e nënshtetësisë austriake nëpërmjet prejardhjes.

Rënia shënon një përmbysje të një tendence të qëndrueshme rritëse të njerëzve që marrin shtetësinë austriake në përgjithësi që nga viti 2016, përcjell albinfo.ch.

Cilat kombësi po aplikojnë për shtetësi?

Natyralizimet nga njerëzit tashmë banues në Austri, megjithatë, u rritën shumë pak – me 1.5%.

Kombësitë me origjinë më të zakonshme të natyralizuara si austriake përfshijnë 864 sirianë, 540 turq, 390 boshnjakë dhe 362 afganë.

Rreth 28% e të natyralizuarve kanë lindur në Austri – kryesisht njerëz nën 18 vjeç, shkruan The Local.

Natyralizimet ishin më të lartat në Vjenë, me 1,927 njerëz – megjithëse kryeqyteti pati një rënie gati 15% krahasuar me vitin e kaluar, ndërsa shtetet e tjera federale si Styria, Austria e Epërme dhe e Poshtme panë rritje të mëdha.

Kombësitë më të zakonshme të atyre që bëhen austriakë nëpërmjet prejardhjes nga viktimat naziste përfshijnë amerikanët, britanikët dhe izraelitët – të gjithë me pak më shumë se 200 persona secili.

Në vitin 2022, pak më shumë se 20,000 njerëz u natyralizuan si austriakë, përcjell albinfo.ch.