Lajme

Pse pagat në Zvicër duhet të rriten (sipas sindikatave)?

Sindikata Zvicerane (USS) po kërkon paga më të larta për punëtorët e Zvicrës për të kompensuar koston e lartë të jetesës dhe uljen e fuqisë blerëse, shkruan thelocal.ch, përcjellë albinfo.ch.

Presidenti i sindikatës, Pierre-Yves Maillard, propozoi disa masa për të sjellë lehtësim financiar në klasën e ulët dhe të mesme.

“Gjithnjë e më shumë njerëz në Zvicër përpiqen të paguajnë faturat e tyre, përfshirë primet e sigurimit shëndetësor”, u tha ai gazetarëve në Bernë të enjten.

Përveç rritjes së pagave “të konsiderueshme”, Maillard kërkoi një pagë të 13-të për të gjithë punonjësit – aktualisht vetëm disa punëdhënës ofrojnë këtë bonus – si dhe më shumë marrëveshje kolektive të punës që përcaktojnë pagat minimale.

Ai gjithashtu tha se nevojiten më shumë përpjekje për të luftuar diskriminimin e pagave të grave dhe t’u ofrojnë atyre më shumë mundësi punësimi duke zhvilluar lehtësira për kujdesin e fëmijëve të financuar nga shteti.

Një rregullim i sistemit të pensioneve dhe të sigurimeve shoqërore është gjithashtu i nevojshëm, tha Maillard, për të siguruar që fondet e nevojshme janë në dispozicion për 25 vitet e ardhshme.

Ai gjithashtu sugjeroi që praktika e ndalimit të primeve të sigurimit shëndetësor në 10%, tashmë të praktikuar në kantonin e Vaud, duhet të përdoret në të gjithë Zvicrën.

Por rritja e kostos së jetesës dhe fuqia blerëse më e dobët nuk janë problemet e vetme me të cilat përballen punonjësit e vendit.

Një tjetër sindikatë zvicerane, Travail.Suisse, tha këtë javë se kushtet e punës në vendet e punës zvicerane janë përkeqësuar gradualisht vitet e fundit, duke rezultuar në një rënie të kënaqësisë së punonjësve.
Sipas një studimi të ri, sindikata e kryer me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Bern, një në tetë punonjës të Zvicrës (12.4 përqind) mendojnë se pagat e tyre janë shumë të ulta, krahasuar me 9.4 përqind tre vjet më parë.

Fushat e tjera që duhet të përmirësohen janë mbrojtja e shëndetit dhe siguria e punës, thanë studiuesit.

Studimi zbuloi gjithashtu se 42.3 përqind e të punësuarve ndjehen të stresuar – kjo është 2.3 përqind më shumë se vitin e kaluar. Dhe rraskapitja emocionale prek 13.2 përqind të punëtorëve.

“Presioni ndaj punëtorëve po rritet dhe ngarkesat psiko-sociale janë gjithashtu në rritje,” tha Gabriel Fischer, kreu i politikës ekonomike në Travail.Suisse.

Një nga faktorët që kontribuojnë në pakënaqësinë e përgjithshme është fleksibiliteti i punës. Edhe pse fillimisht kishin për qëllim t’u sigurojnë punëtorëve më shumë kohë të lirë dhe ekuilibër më të mirë të punës, jeta e studimit raportoi se ky sistem “bën që punëtorët të humbasin kontrollin e kohës së tyre të punës. Kjo e bën planifikimin më të vështirë dhe parandalon pajtimin midis jetës private dhe profesionale”.

Në të njëjtën kohë, përparimet teknologjike janë një burim i rëndësishëm frike për sigurinë e punës. Studimi zbuloi se 17.4 përqind e të punësuarve – 3.1 përqind më shumë se vitet e kaluara – janë të shqetësuar se dixhitalizimi i funksioneve të punës do të çojë në humbje të vendeve të punës.