Lajme

A kanë ndikim pagat më të larta në rritjen e punëtorëve të kualifikuar

Sipas presidentit të Shoqatës së Punëdhënësve të Zvicrës (SAV), pagat më të larta janë të kota kundër mungesës së fuqisë punëtore

Është veçanërisht e dëmshme kur sektori publik e kthen këtë vidë, tha presidenti i SAV, Severin Moser. “Nëse konkurrenca e pagave intensifikohet, kjo nuk do të çojë në më shumë njerëz dhe më shumë mundësi punësimi”, tha Moser në një intervistë me Neue Zürcher Zeitung, të botuar të shtunën, transmeton albinfo.ch.

Përveç pagave, kompanitë do të duhet të mendojnë se si mund të mbeten tërheqëse për punonjësit e rinj dhe ekzistues. Mund të imagjinohen kushte më të mira pune dhe përfitime shtesë. Moser përmendi gjithashtu vende të përballueshme për kujdesin e fëmijëve për prindërit që punojnë. Kompanitë do të duhet të ofrojnë modele të reja, të tilla si orët e shkurtuara të punës për punonjësit më të vjetër.

Zvicra është e varur nga punëtorët nga jashtë, tha Moser. Moser iu kundërpërgjigj akuzës se emigracioni ishte shumë i lirë për punëdhënësit, duke thënë se popullsia vendase rezidente nuk ishte thjesht e papunë dhe e disponueshme. “Ne nuk i sjellim të huajt sepse nuk duam të investojmë te vendasit”. Në thelb, ka shumë pak punëtorë shtëpiakë që janë tashmë të trajnuar ose që janë duke u trajnuar.

Por, edhe Zvicra nuk mund ta kthejë vidën e migrimit sipas dëshirës. Vendet fqinje luftuan me probleme të ngjashme. “Gjermania, Franca dhe Italia nuk do të qëndrojnë pranë dhe të shikojnë teksa ne u vjedhim punëtorët me paga më të larta”, tha Moser, transmeton tutje albinfo.ch.