Lajme

Pse po kushton karburanti më shumë se dy franga në Zvicër?

Çmimet e naftës janë rritur me rreth 35% që nga fillimi i korrikut. Kërkesa për karburant po rritet vazhdimisht, ndërkohë që vende të caktuara po prodhojnë qëllimisht më pak naftë.

Në ditët e fundit, një litër benzinë 98 kushton 2,05 franga; Sipas TCS, çmimi i naftës për litër është aktualisht 2.09 franga. Ka dallime të rëndësishme rajonale, siç tregon harta e karburantit TCS, por drejtuesit në përgjithësi duhet të gërmojnë më thellë në xhepat e tyre, shkruan 20minuten.

Lartësitë vjetore ishin arritur tashmë në fund të korrikut – që atëherë çmimi i naftës është rritur edhe më tej. Nafta e papërpunuar Brent kushton aktualisht 95,15 dollarë për fuçi (1 fuçi, 159 litra). Në përgjithësi, çmimet janë rritur me gati 35% që nga fillimi i korrikut.

“Pavarësisht nëse është e shtrenjtë apo jo: Më duhet të mbush makinën, sepse mbështetem në makinën time për punë”, thotë një grua për SRF, përcjell albinfo.ch.

Ramon Werner nga tregtari zviceran Oel-Pool thotë për SRF News se, nga njëra anë, ata po vëzhgojnë pasiguri të madhe të shkaktuar nga lufta në Ukrainë dhe tensionet midis SHBA-së dhe Kinës. “Por kërkesa është gjithashtu shumë e lartë: ekonomia është ende në rritje dhe ka nevojë për naftë – kjo e rrit çmimin”.

Për shkak se prodhuesit individualë të mëdhenj të naftës aktualisht po prodhojnë dukshëm më pak naftë sesa do të ishte në të vërtetë në dispozicion. Për shembull, Rusia dhe Arabia Saudite: Në fillim të shtatorit, vendet vendosën të zgjasin shkurtimet e prodhimit të naftës deri në fund të vitit. Anëtarët e OPEC-ut vendosën më parë të ulin prodhimin në fillim të qershorit pasi çmimi i naftës ra ndjeshëm, shkruan 20minuten.

Sipas operatorit të pompave të benzinës Oel-Pool, çmimet më të larta nuk do t’i pengojnë njerëzit të ngasin makinën në një periudhë afatshkurtër, por situata do të jetë e ndryshme në planin afatgjatë: “Duhet të mendoni për këtë më së voni kur blini një makinë të re”, thotë Werner. Njerëzit do të kishin më shumë gjasa të zgjidhnin një makinë me konsum më të ulët të karburantit ose të zgjidhnin një alternativë krejtësisht.

Sipërmarrësi grek George Oratis e sheh situatën si më pak të pasigurt sesa shoferët zviceranë. Kur mbushet në Zvicër thotë: “Kushton njësoj si në Greqi”. Kjo nuk është veçanërisht e shtrenjtë – veçanërisht nëse merret parasysh se niveli i pagave në Zvicër është dy herë ose tre herë më i lartë se në vendin e tij, përcjell albinfo.ch.