Lajme

Pse prindërit në Zvicër do të kursejnë më shumë në taksa në vitin 2023

Nga janari, prindërit në Zvicër do të mund të zbresin një shumë më të lartë tatimi për shpenzimet e kujdesit për fëmijët. Ja çfarë duhet të dini

Për momentin, prindërit mund të zbresin 10,100 franga zvicerane nga të ardhurat e tyre për çdo fëmijë që kujdeset jashtë shtëpisë.

Por, nga viti 2023 kjo shumë maksimale po rritet ndjeshëm – familjet me fëmijë do të jenë në gjendje të zbresin deri në 25,000 CHF për fëmijë në deklaratën e tyre vjetore tatimore. Kjo më shumë se dyfishon zbritjen e taksave për kujdesin e jashtëm të fëmijëve, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ligji i ri tatimor pritet të çojë në humbje vjetore të të ardhurave prej rreth 10 milionë CHF për qeverinë federale.

Ai vjen pasi një përpjekje e mëparshme për të rritur zbritjet tatimore për kujdesin ndaj fëmijëve – si dhe për të rritur zbritjen e përgjithshme për fëmijët – u refuzuan në një referendum në shtator 2020 me rreth 63 për qind.

Ligji i ri, i cili ndryshon nga planet e mëparshme, u miratua nga qeveria me pak kundërshtime, përcjell tutje albinfo.ch.

Çfarë fshihet pas ndryshimeve? 

Qeveria federale shpreson se do të ndihmojë që më shumë njerëz të hyjnë në punë. Qeveria tha se priste një efekt pozitiv në mungesën e punëtorëve të kualifikuar në Zvicër nëpërmjet një ekuilibri më të mirë të punës dhe jetës familjare.

Sipas autoriteteve, humbjet në të ardhura për qeverinë do të “kompensohen në një afat më të gjatë me vrull pozitiv punësimi”.

Sipas ndryshimeve, vetëm shpenzimet e jashtme për kujdesin e një fëmije nën moshën 14 vjeç janë të zbritshme nga taksat.

Kostot e kujdesit ndaj fëmijëve duhet gjithashtu të lidhen drejtpërdrejt me punën ose arsimimin e nënës ose babait. Qëllimi është promovimi i mëtejshëm i përputhshmërisë së punës dhe familjes dhe integrimi i grave në tregun e punës.

Lëvizja është e dobishme për shumë familje me të ardhura mesatare – veçanërisht në kantonet që kanë taksa më të larta, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithatë, ka ende disa polemika. Për shembull, prindërit me një të ardhur mund të mendojnë se nuk përfitojnë nga rregullat e reja. Disa kanë pyetur gjithashtu nëse ndryshimet u sjellin më shumë përfitim familjeve më të pasura.