Lajme

Pse zviceranët po i kthejnë paratë në banka

Kursimtarët po nxjerrin para nga poshtë dyshekut proverbial dhe po ia kthejnë bankës.

Banka Kombëtare e Zvicrës thotë se po sheh kthimin e kartëmonedhave prej 1000 CHF. Banka qendrore thotë se janë 77 miliardë CHF në kartëmonedha mijëra franga në qarkullim – dhe rreth 10 miliardë në kartëmonedha të mëdha janë kthyer në bankë.

Arsyeja është e qartë. Gjatë periudhës së normave negative të interesit, ishte më mirë të mbahej para në dorë. Tani normat e interesit po rriten përsëri, kursimtarët kërkojnë një kthim, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Përdorimi i parave të gatshme në jetën e përditshme është ulur, gjë që reflektohet nga numri i makinave të parave të gatshme në vend, duke rënë me 1000 në tre vjetët e fundit nga 6000.

Pagesa me celular po bëhet gjithnjë e më popullore. Pothuajse një në pesë transaksione bëhet me telefon.