Lajme

Që nga e hëna, Zvicra jeton me kredi në aspektin energjetik

Zvicra ka shteruar të gjitha burimet e saj natyrore për pjesën tjetër të vitit, matematikisht. Sipas Rrjetit Global Footprint, vendi do të ketë konsumuar 2.5 herë më shumë burime sesa pjesa e disponueshme globale deri në fund të vitit, transmeton albinfo.ch.

Më shumë se dy planetë Tokë do të nevojiteshin nëse të gjithë do të jetonin si popullsia zvicerane. “Konsumi zviceran është i paqëndrueshëm dhe ne po jetojmë në dëm të gjeneratave të ardhshme dhe rajoneve të tjera të botës”, shkroi Greenpeace në një deklaratë për shtyp, shkruan RTS.

Organizata mjedisore përdor të dhëna nga “Global Footprint Network”, i cili analizon gjurmën ekologjike në shumicën e vendeve. Metoda e saj vërtetohet nga zyrat federale të statistikave (FSO), zhvillimi territorial (ARE), mjedisi (FOEN) dhe Departamenti i Bashkëpunimit dhe Zhvillimit (DDC).

“Overshoot Day” thekson çekuilibrin midis gjurmës ekologjike të Zvicrës për person dhe biokapacitetit global. Kjo mënyrë jetese është e mundur vetëm nëpërmjet importimit të burimeve natyrore, si dhe duke shfrytëzuar të përbashkëtat globale si atmosfera.

Gati dy të tretat e gjurmës ekologjike të Zvicrës i atribuohet konsumit të saj të energjisë fosile. Nevoja për tokë bujqësore, pyje dhe livadhe natyrore (barishtore) përfaqëson 31% të gjurmës totale ekologjike.

Mbikonsumimi

Në vitin 2022, gjurma globale ekologjike për person tejkaloi biokapacitetin global të disponueshëm për person me 1.1 gha. Megjithatë, kjo mesatare fsheh dallime të rëndësishme në konsumin e burimeve: shumica e vendeve të industrializuara konsumojnë më shumë se dy planetë Tokë, ndërsa vendet e nënkontinentit Indian, Azisë Juglindore dhe Afrikës konsumojnë më pak.

Gjurma për frymë e Zvicrës është rreth mesatares për vendet e Evropës Perëndimore. Dhe vendet e tjera janë ende shumë më keq. Katari, Luksemburgu, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kuvajti, Bahreini, Estonia, Brunei, Letonia, Mongolia, Belize, Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Danimarka, Omani, Belgjika dhe Lituania konsumuan më shumë se 4 herë më shumë se biokapaciteti i disponueshëm global.

Metoda

Gjurma ekologjike është një lloj “kontabiliteti i burimeve”. Përdorimi i burimeve natyrore është i qëndrueshëm për sa kohë që gjurma ekologjike nuk e kalon biokapacitetin.

Por gjurma ekologjike nuk mat gjithçka dhe injoron gjendjen e rezervave të burimeve natyrore. Ai gjithashtu nuk merr parasysh shkatërrimin e ekosistemeve ose burimeve natyrore të rinovueshme dhe jo të rinovueshme, humbjen e biodiversitetit, konsumin e ujit të ëmbël apo edhe ndotjen për shkak të metaleve të rënda ose emetimeve të ndotësve që janë të vështira për degraduar.