Lajme

Qeveria austriake fillon shpërndarjen e Klimabonus-it nga 110-220 euro për secilin banor

Dërgesa e mjeteve për Klimabonus-in e këtij viti në Austri do të fillojë nga sot, e martë. Në varësi të vendit ku jetoni, ju do të merrni nga 110 deri në 220 euro. Shuma e parave do të vijë në xhirollogaritë tuaja.

Për dallim nga viti i kaluar, ku shuma e bonusit ishte 500 euro për secilin banor, në Austri, këtë vit është dukshëm më e ulët.

Shuma bazë është 110 euro, në varësi të nivelit rajonal. Klimabonus do të rritet deri në 220 euro. Të gjithë personat që kanë vendbanim të lejuar në Austri për të paktën gjashtë muajt e fundit ose 183 ditë, kanë të drejtën e përfitimit të  bonusin klimatik, pavarësisht nga shtetësia dhe mosha. Në varësi të vendit ku jetoni, ju merrni 110, 150, 185 ose maksimumi 220 euro. Fëmijët dhe të rinjtë deri në moshën 18-vjeçare marrin gjysmën. Personat me lëvizshmëri të reduktuar dhe me leje të paaftësisë, marrin shumën maksimale.

Sa e lartë është shuma që do të përfitoni nga ky bonus i klimës, varet nga vendi ku jetoni. Kategorizimin rajonal e ka bërë Statistics Austria. Bonusi më i lartë i klimës prej 220 euro është në komunitetet rurale. Kategoria e dytë marrin 185 euro, e treta 150 dhe e katërta 110 euro për person. Diferencimi u bë edhe brenda Vjenës: në qarqet (Bezirk) e mëdha të Liesing, Donaustadt dhe Floridsdorf, Währing dhe Döbling, Hietzing dhe Simmering do të përfitojnë nga 150 euro për kokë banori. Të gjithë banorët e tjerë vjenezë, nga ana tjetër, duhet të mjaftohen me shumën minimale prej 110 euro.

Gjithsej 8,574,541 persona gjatë këtij viti kanë të drejtë për Klimabonus. Nga këta, 7,490,914 persona duhet të marrin bonusin e tyre të klimës direkt në llogarinë e tyre dhe 1,083,627 persona bonusin e tyre klimatik me postë. Bonusi i klimës në formën e një kuponi mund të këmbehet në mijëra dyqane ose mund të këmbehet me para në dorë në bankën partnere Bank99. Kushdo që u zhvendos ose u zhvendos në një vend të ri në gjysmën e parë të vitit, nuk do të marrë bonusin deri në pranverën e 2024-ës.

Sipas Ministrisë së Mjedisit, transfertat e llogarisë duhet të përfundojnë në javën e dytë të shtatorit, ndërsa dërgesa me postë duhet të bëhet deri në fund të tetorit.

Klimabonus do t’i kushtojë qeverisë austriake rreth 1.47 miliardë euro këtë vit.