Lajme

Zvicër: Qeveria federale nënshkruan buxhetin negativ

Gjatë 23 vjetëve që nga viti 2000, 14 buxhete federale kanë qenë pozitive dhe 9 negative

Buxhetet negative të qeverisë nuk janë normë në Zvicër. Gjatë 23 vjetëve që nga viti 2000, 14 buxhete federale kanë qenë pozitive dhe 9 negative. Këtë javë qeveria federale nënshkroi një buxhet negativ për vitin 2023 me një ‘vrimë’ prej 4.8 miliardë CHF në të, duke e çuar numrin e buxheteve negative që nga viti 2000 në 10.

Në vitin 2023, Qeveria federale e Zvicrës pret të shpenzojë 86.2 miliardë CHF, 4.8 miliardë CHF më shumë se 81.3 miliardë CHF që pret të mbledhë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Një pjesë e madhe e deficitit lidhet me një rezervë prej 4 miliardë frangash që pritet t’i jepet hua kompanisë së energjisë elektrike Axpo, e cila përballet me krizë likuiditeti. Axpo, e cila zotërohet kryesisht nga kantonet zvicerane, zotëron dhe operon termocentrale bërthamore (49%), hidro (27%), lëndë djegëse fosile (19%) dhe solare dhe erë (5%). Kompania është goditur nga ndërprerja e fundit e çmimeve në tregun e energjisë. Ndryshimet e shpejta të çmimeve dhe përpjekjet për t’u marrë me këto duke mbrojtur shitjet e ardhshme kanë konsumuar sasi të mëdha parash.

Buxheti u pranua në parlament me 137 vota kundër 49. Përpara votimit, 15 milionë CHF shtesë iu shtuan shpenzimeve për financimin e marketingut të verës zvicerane, mbrojtjen e ujqërve, për të mbështetur sportin dhe disa aktivitete të tjera.

Jo të gjithë ishin të kënaqur me planet e shpenzimeve për vitin 2023. Disa në të majtë dëshironin shpenzime më të larta për ndihmën humanitare për Ukrainën, fondet ndërkombëtare, programin Erasmus dhe mbështetjen për energjinë e pastër dhe ekonominë rrethore, dhe më pak shpenzime për ushtrinë, përcjell tutje albinfo.ch.

Thirrjet nga UDC/SVP për shkurtime të shpenzimeve për mjedisin, shëndetin, energjinë, migrimin dhe kulturën u refuzuan gjithashtu. Në përgjithësi, partia donte shkurtime të tëra, me përjashtim të mbështetjes ushtarake dhe të mirëqenies për fermerët.