Lajme

Qytetet më të shëndetshme në botë për vitin 2022, mes tyre një zviceran dhe një austriak

Ndërsa lumturia është subjektive, psikologët kanë gjetur se marrëdhëniet e ngushta, një punë apo kalim kohe e këndshme dhe të ndihmosh të tjerët janë shtyllat e përgjithshme për të qenë të lumtur

Gjetja e një gjendje të vërtetë shëndeti dhe lumturie nuk ka qenë pa sfida këto dy vitet e fundit, aq më tepër me të gjitha ngjarjet me të cilat bota vazhdon të përballet aktualisht. Në ditët më të thjeshta, para pandemisë në 2019, dy të tretat e të rriturve globalisht raportuan se ishin të lumtur, sipas Studimit Global të Lumturisë nga Ipsos Global Advisor. Nga mesi i vitit 2020, një studim nga NORC në Universitetin e Çikagos zbuloi se njerëzit në SHBA ishin më të pakënaqurit që kanë qenë në pothuajse 50 vjet.

Pra, çfarë i bën njerëzit të lumtur?

Duke parë Finlandën, vendi katër herë më i lumtur në botë, ajo ofron gjëra të tilla si një demokraci që funksionon mirë, arsim dhe kujdes shëndetësor falas dhe e bën ekuilibrin punë-jetë një prioritet të lartë, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa lumturia është subjektive, psikologët kanë gjetur se marrëdhëniet e ngushta, një punë apo kalim kohe e këndshme dhe të ndihmosh të tjerët janë shtyllat e përgjithshme për të qenë të lumtur.

Për më tepër, duke shkruar gjërat për të cilat jeni mirënjohës, ecja, meditimi, eksplorimi i natyrës dhe vendosja e qëllimeve të arritshme do t’ju ndihmojnë të gjeni më shumë gëzim në jetë.

Pse të mos e çoni misionin tuaj të mirëqenies një hap më tej duke vizituar disa nga qytetet më të lumtura dhe më të shëndetshme në Tokë?

Qytetet më të shëndetshme në botë për vitin 2022

Mënyrat e balancuara të jetesës, mjedisi lokal, nivelet e mbipeshes dhe nivelet e ndotjes së 48 kombeve u analizuan nga Lenstore për të përcaktuar 10 qytetet më të shëndetshme, sipas Raportit të Qyteteve të Jetesës së Shëndetshme 2022.

Vjenë, Austri

Austria është një nga vendet më të pasura për sa i përket PBB-së dhe të qenit i pastër dhe i gjelbër duke e bërë atë ideal si një vend të këndshëm për të jetuar.

Niveli i lumturisë: 7.2 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1822

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Qira e përballueshme në ndërtesa të bukura arkitekturore, U-Bahn efektiv, cilësi e ajrit të pastër, zhurmë e ulët dhe ndotje nga drita, dhe krim i ulët.

Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe

Me një garanci pothuajse gjatë gjithë vitit të qiellit blu dhe diellit, Dubai është i zhytur në rrezet e diellit për 3,509 orë në vit, duke krijuar një tokë të ngrohtë aventurash.

Niveli i lumturisë: 6.5 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 2323

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Raportohet se ka 1,889 aktivitete në natyrë për të eksploruar në të gjithë destinacionin.

Kopenhagë, Danimarkë

Sinonim i lumturisë, Danimarka është renditur prej kohësh si një vend gëzimi. Natyra e besueshme e danezëve dhe balanca e tyre optimale punë-jetë janë çelësi për utopinë e përgjithshme të vendit.

Niveli i lumturisë: 7.5 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1712

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Njerëzit punojnë më pak orë, kanë të paktën pesë javë pushime me pagesë, kalojnë kohë me familjet e tyre dhe besojnë në të jetuarit thjesht dhe rehat.

Frankfurt, Gjermani

Duke punuar mesatarisht pak më shumë se 25 orë në javë, vendasit e Frankfurtit kanë një ekuilibër të lakmueshëm punë-jetë.

Niveli i lumturisë: 7.3 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1773

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Orari i ulët i punës, lidhja e udhëtimit, siguria e lartë dhe kujdesi i mirë shëndetësor.

Amsterdam, Holandë

Me arkitekturën e saj të çuditshme dhe kanalet shkëlqyese, është e lehtë të kuptohet pse nivelet e obezitetit janë ndër më të ulëtat në Evropë, ku shumë prej tyre zgjedhin të ecin ose çiklizmit si mënyra kryesore e transportit.

Niveli i lumturisë: 7.5 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1794

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: rrezet e diellit, vendndodhja piktoreske, bujaria, nivelet e larta të besimit, pak trafik dhe siguri.

Helsinki, Finlandë

Finlanda nuk është e huaj për listat e vendeve më të lumtura në botë, duke zënë shpesh pozitën e kurorëzimit. Dhe kjo është falë sistemit të mirëqenies së vendit, kujdesit shëndetësor falas dhe mjedisit të pastër.

Niveli i lumturisë: 7.9 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1750

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Barazia gjinore, nivele të larta të lirisë personale dhe një shoqëri që funksionon mirë.

Berlin, Gjermani

Qyteti i dytë gjerman që hyn në listë është i zhytur në kulturë dhe ofron mundësi të përballueshme të jetesës së shëndetshme.

Niveli i lumturisë: 7.3 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1794

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Sistemi i shkëlqyer i trenave, rregullimi efikas, duke përfshirë katër kosha për çdo familje për ndarje më miqësore ndaj mjedisit të mbetjeve dhe peizazhe natyrore.

Stokholm, Suedi

Jo vetëm që kombi nordik renditet rregullisht si një nga vendet më të lumtura në Tokë, por gjithashtu renditet si me disa nga lejet prindërore më bujare, ku prindërit kanë të drejtë të ndajnë 480 ditë pushim prindëror me pagesë për fëmijë.

Niveli i lumturisë: 7.3 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1866

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Qëndrueshmëria, përpjekjet e gjelbra drejt krijimit të një bote të rinovueshme, barazia gjinore dhe kultura e saj pranuese dhe progresive.

Fukuoka, Japoni

I menduar të jetë qyteti më i vjetër në Japoni, Fukuoka është një qendër për ‘djajtë e artit’ dhe kulturës me një bollëk muzeumesh, galerish arti dhe teatrosh.

Niveli i lumturisë: 6.1 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në vitin 2021: 1598

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Një fokus në shëndetin, nivelet e ulëta të obezitetit dhe opsionet e jashtëzakonshme të kuzhinës.

Gjenevë, Zvicër

Ndërsa mund të jetë një qytet më i shtrenjtë, Gjeneva është një vend simpatik për të jetuar një jetë të lumtur dhe të shëndetshme, plus është shtëpia e disa prej çokollatës më të shijshme.

Niveli i lumturisë: 7.5 nga 10

Mesatarja e orëve të punës në 2021: 1,975

Çfarë i bën njerëzit të lumtur dhe të shëndetshëm: Një mjedis natyral i bukur, hapësira të gjelbra të gjera, transport publik efikas dhe programe bujare për shëndetin dhe mirëqenien.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI