Lajme

Qyteti gjerman kundërshton zgjerimin e pistës së aeroportit të Cyrihut

Qyteti gjerman i Hohentengen në Rhine është 20 kilometra afër aeroportit të Cyrihut në kufirin me Zvicrën.

Politikani dhe arkitekti i gjelbër vendas ka vite që lufton kundër zhurmës së avionëve nga Cyrihu.

Qasjet për t’u ulur në pistën veriore në aeroportin e Cyrihut kalojnë direkt përmes shtëpisë së tij. “Një tarracë e tillë do të ishte e bukur për kohën e lirë. Do të kishim një jetë të qetë këtu”, thotë Peter Schanz. Por zhurma e avionit është jashtëzakonisht e bezdisshme, shkruan SRF.

Dy pista në aeroportin e Cyrihut do të zgjerohen. Pista 28 në perëndim me 400 metra, pista 32 në veri me 280 metra. Parlamenti kantonal i Cyrihut miratoi planin me shumë ngushtësi të hënën. Në Hohentengen në Rhine dhe në komunitetet përreth, njerëzit nuk janë të lumtur.

Sipas Schanz, një zgjerim i pistës do të ishte katastrofik për komunitetin. “Kemi frikë se situata do të përkeqësohet”, përcjell albinfo.ch.

Sipas operatorit të aeroportit, zgjerimet e pistës synojnë të rrisin sigurinë dhe të reduktojnë vonesat. Megjithatë, në Bashkinë e Hohentengen ka dyshime për këtë përfaqësim.

Kryebashkiaku Jürgen Wiener sheh synime të tjera në investimin prej 250 milionë CHF. “Mendoj se edhe kjo bëhet me qëllim që më vonë të rriten kapacitetet. Prandaj, kam frikë se lëvizjet e fluturimeve për në dhe nga Gjermania mund të rriten.

Ministria e Transportit e Baden-Württemberg bëri një deklaratë të ngjashme.

“Kemi frikë se numri i ngritjeve dhe uljeve në orë do të rritet. Operatori i aeroportit, nga ana tjetër, shkruan: “Nuk ka asnjë lidhje mes gjatësisë dhe kapacitetit të pistës. Mosmarrëveshja mes autoriteteve gjermane dhe zvicerane, e cila vazhdon prej vitesh, ka të ngjarë të shkojë në raundin tjetër”, thotë zëdhënësi i Ministrisë së Transportit në Shtutgart, shkruan SRF.

Qeveria e Cyrihut ka hedhur poshtë me forcë frikën gjermane. Drejtoresha e ekonomisë Carmen Walker Späh përpiqet të qetësohet. Instituti Federal i Testimit dhe Kërkimit të Materialeve Empa llogariti efektet në ndotjen akustike dhe arriti në përfundimin e qartë se Gjermania nuk duhet të presë ndonjë ndotje shtesë si rezultat i zgjerimit.

“Pastrat janë një projekt infrastrukturor, jo rregullore funksionimi. Numri i ngritjeve dhe uljeve nuk do të ndryshojë. Asgjë nuk do të ndryshojë as për sa i përket kapacitetit”, thekson Walker Späh.

Njerëzit do të thonë fjalën e fundit për zgjerimet e pistës në aeroportin e Cyrihut. Pakica e mundur në Këshillin kantonal të Cyrihut ka bërë thirrje për një referendum. Është ende e paqartë se kur do të zhvillohet votimi, përcjell albinfo.ch.