Lajme

Qyteti ku macet janë të ndaluara

Cute Longjerbien, është vend që ndodhet në arkipelagun norvegjez të Svalbard në Oqeanin Arktik, në ishullin Spitsbergen, përcjell albinfo.ch.

Ky vend ka shumë kuriozitete

Nëse jeni të prirur ndaj të ftohtit, do të ndiheni të ftohtë vetëm duke e lexuar. Nëse jeni aventurier në kërkim të vendeve të ftohta dhe të pazakonta, mbase vizitoni këtë, një nga qytetet më veriore në botë, ku rreth 2000 banorë jetojnë në kushte ekstreme, brenda mundësive të arinjve polarë.

Për shkak të pozitës dhe veçorive interesante, është një nga destinacionet më të dëshirueshme turistike norvegjeze.

 

Një vend ku macet janë të ndaluara!

Edhe pse tingëllon e çuditshme, macet janë të ndaluara në Svalbard dhe kjo për arsye ekologjike… Domethënë për të mbrojtur faunën lokale, pra jetën e shpendëve vendas që jetojnë në një ekosistem të izoluar dhe që gjithsesi janë të paktë, është e ndaluar mbajtja e këtyre kafshëve shtëpiake. Me sa duket dikur dikush ka arritur të “kontrabandojë” një mace, por ne nuk dimë më shumë se kaq, ndaj kontrolloni vetë detajet nëse e gjeni ndonjëherë veten në Longyearbyen dhe njoftoni.

 

Përveç maceve, ndalohen edhe varrosjet

Që nga viti 1950, në këtë qytet të vogël ndalohet varrimi. Bëhet fjalë për ligjin që u miratua pasi u zbulua se trupat e varrosur aty nuk dekompozohen. Në kushte arktike dhe të ftohtit ekstrem, trupat mbeten të ruajtur, ndaj edhe virusi i gripit spanjoll u gjet në trupat e të ndjerit. Trupi në të cilin “jetoi” virusi i përmendur u varros në vitin 1918 dhe shkencëtarët e zbuluan këtë rast në vitin 1998. Ata që janë shumë të sëmurë dhe fundi i tyre është afër transportohen për të kaluar ditët e tyre të fundit në një pjesë tjetër të Norvegjisë dhe është e mundur të vendoset një urnë në varrezat e Longjerbien.

 

Plotësisht pa diell ose plotësisht pa errësirë

Për shkak të pozicionit të tij gjeografik, dielli shihet në një rregullim paksa të ndryshëm në Longjerbien. Ekzistojnë tre stinë kryesore në Svalbard: vera polare, dimri i lehtë polar dhe dimri me diell. Në periudhën nga nëntori deri në shkurt nuk ka diell, por shfaqet aurora borealis. Dielli shfaqet në fillim të marsit, kur në qytet po përgatitet edhe Solfestuk, një festë për nder të pikërisht kësaj ngjarjeje. Prej atëherë deri në maj zgjat periudha e dimrit me diell. Nga maji deri në shtator është koha e verës polare dhe e ashtuquajtura e diellit të mesnatës, që ua vështirëson gjumin atyre që nuk janë mësuar.

 

Makina nuk është mjeti kryesor i transportit

Duke marrë parasysh kushtet e motit dhe borën, makina nuk është mjeti më praktik i transportit. Skuterët e borës janë një zgjidhje shumë më e thjeshtë, veçanërisht në muajt e dimrit. Ato janë aq të rëndësishme sa janë më shumë se banorët. Vozitja dhe shkuarja në një turne bore ku mund të dëshmoni botën e ajsbergëve, ish-strehimet e gjuetisë, akullnajat dhe kafshët arktike ofrohen madje si pjesë e ofertës turistike.

Temperaturat mesatare të verës në Svalbard variojnë midis 3 dhe 7 gradë Celsius, dhe temperaturat mesatare të dimrit midis -13 dhe -20. Më e larta e matur ndonjëherë është 21.3, dhe më e ulëta -46.3 gradë. Longjerbien mund të arrihet me aeroplan nga Oslo, dhe udhëtimi do të zgjasë afërsisht tri orë.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI