Lajme

Qyteti ku u shpik dollari, por nuk lejohet përdorimi i tij

Pesëqind vjet pas shpikjes së monedhës së parë të dollarit, fshihet një qytet i vogël minierash që me mënyrat e shumta i ka dhënë formën botës moderne.

Ekziston një vend në botë, ku nuk lejohet përdorimi i dollarit dhe kjo është shumë ironike, pasi është pikërisht këtu, në qytetin e vogël Çek të Jachymov, futur thellë në kanatet e pyllëzuara të maleve të Bohemisë Krusne, ku edhe u shpik për herë të parë dollari, 500 vjet më parë, në janar 1520.

Muzeu Jetemovit Royal Mint House i shekullin XVI është ekzaktësisht edhe vendi ku edhe është shpikur për herë të parë dollari.

Jachymov është një qytet prej 2.700 banorësh pranë kufirit Çeko-Gjerman dhe është emëruar një nga vendet më të reja të trashëgimisë botërore të Unesco-s, shkruan syri.net, përcjell albinfo.ch.