Lajme

Referendumi i 18 qershorit në Zvicër: Klima, taksat dhe Covid 19

Në të parën nga tre raundet e referendumeve të planifikuara për t'u mbajtur në vitin 2023, zviceranët do të peshojnë për tre çështje

Këto janë tri çështjet në votimin e 18 qershorit:

Ligji i Covid-19

Ky akt u votua dhe u miratua nga shumica e popullsisë, në nëntor 2021, kur pandemia ishte ende në vazhdim.

Edhe pse masat e fundit shëndetësore u hoqën më shumë se një vit më parë, votuesit do të duhet të vendosin përsëri për dispozita të ndryshme federale – veçanërisht në lidhje me masat kufitare në rast të një pandemie, mbrojtjen e njerëzve të cenueshëm dhe promovimin dhe zhvillimin e trajtimeve për koronavirusin.

Sipas qeverisë, e cila po kërkon votën ‘po’, “është e vështirë të thuhet me siguri se si do të zhvillohet [sëmundja]. Nuk mund të përjashtohet mundësia që variante të rrezikshme të virusit të shfaqen përsëri”.

Nisur nga kjo pasiguri, parlamenti ka zgjatur periudhën e vlefshmërisë së ligjit deri në mesin e vitit 2024.

Megjithatë, kundërshtarët e masës – organizatat e quajtura Miqtë e Kushtetutës dhe Mass-Voll – po kundërshtojnë zgjatjen e ligjit, duke pretenduar se do të lejonte qeverinë të rifuste në mënyrë arbitrare “masa diskriminuese” si certifikata Covid, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Akti i Klimës dhe Inovacionit

Çështja e dytë lidhet me klimën, veçanërisht objektivin e emetimeve zero të gazeve serrë në Zvicër deri në vitin 2050, falë financimit të qeverisë prej 2 miliardë frangash gjatë 10 viteve për zëvendësimin e lëndëve djegëse fosile.

Zvicra importon rreth tre të katërtat e energjisë së saj, që do të thotë se i gjithë vaji mineral dhe gazi natyror i konsumuar në vend vijnë nga jashtë.

Megjithatë, qeveria argumenton se “këto lëndë djegëse fosile nuk do të jenë të disponueshme për një kohë të pacaktuar dhe ato vendosin një barrë të rëndë për klimën. Për të reduktuar ndotjen e mjedisit dhe varësinë nga vendet e tjera, Këshilli Federal dhe Parlamenti duan të reduktojnë konsumin e naftës dhe gazit. Në të njëjtën kohë, synimi është që të prodhohet më shumë energji në Zvicër”.

Nëse votuesit e miratojnë këtë projektligj, Zvicra do të synojë të bëhet neutrale ndaj klimës deri në vitin 2050, duke nxitur financiarisht zëvendësimin e naftës, gazit dhe ngrohjes elektrike me teknologji miqësore ndaj klimës.

Kundërshtarët e ligjit – Federata Zvicerane-Gjermane e Pronarëve të Pronave dhe Partia Popullore Zvicerane mes tyre – u shprehën kundër ligjit të klimës, duke pretenduar se nëse propozimi i qeverisë do të miratohet, kjo do të shkaktonte një rritje masive të nevojave për energji elektrike dhe, rrjedhimisht, në çmimet e energjisë elektrike, përcjell tutje albinfo.ch.

Taksimi i kompanive ndërkombëtare

E negociuar nga afro 140 vende anembanë botës, reforma e ligjit tatimor synon të vendosë një normë minimale prej 15 për qind për korporatat ndërkombëtare — më e lartë se norma aktuale tatimore e Zvicrës.

Megjithatë, Zvicra është zotuar të respektojë këtë rregull.

Edhe pse kjo do të thotë se Zvicra mund të humbasë avantazhin e saj si një vend biznesi miqësor ndaj taksave, Këshilli Federal dhe Parlamenti duan të ndjekin vendet e tjera duke zbatuar këtë taksim minimal për grupet e mëdha ndërkombëtare të kompanive (për të gjitha kompanitë e tjera, asgjë nuk do të ndryshonte).

Ndërsa Këshilli Federal rekomandon që votuesit të miratojnë këtë masë, disa deputetë e refuzojnë planin, pasi shumica e të ardhurave do të shkonte në vetëm disa kantone, si Zug dhe Schwyz, të cilat ofrojnë norma konkuruese tatimore, ndërsa rajonet e tjera nuk do të përfitojnë.