Shkurt.ch

“REGA” do të përdorë dronët për të kërkuar të humburit dhe të plagosurit

Vetëm në 2018, Swiss Air Rescue (Rega) fluturoi në më shumë se 17,000 misione dhe trajtoi rreth 12,000 pacientë. Çdo vit, qindra njerëz humbasin ose zhduken në alpet e Zvicrës, përcjell albinfo.ch.

Në shumicën e rasteve, shërbimet emergjente përdorin helikopterë dhe ekipet kërkimore në tokë për misionet e kërkim-shpëtimit.

“Vetëm gjatë vitit të fundit, Rega kërkoi persona të zhdukur nga ajri në rreth 160 raste, sepse kishte arsye të mirë për të besuar se një person kishte nevojë për ndihmë”, tha REGA në një deklaratë ku njoftoi “zogun” e tyre të ri më 12 prill.

Ekipet e helikopterëve mund të kenë terrene të ashpra, por droni do të jetë një ndihmë shtesë në kushte të këqija të motit dhe në qasjen në zona jashtëzakonisht të largëta, përcjell albinfo.ch.

Dreoni i ri do të ndryshojë mënyrën se si Swiss Air Rescue lokalizon njerëzit në gjendje të vështirë.

Ekipi i Rega filloi të shqyrtonte idenë e përfshirjes së pilotëve në punën e tyre tre vjet më parë, por nuk mundi të gjejë një model komercial që i plotësonte nevojat e veta. Dronët tashmë janë përdorur për të monitoruar akullnajat e largëta në Zvicër dhe Itali, përcjell albinfo.ch.

Rega ka projektuar dronin, në partneritet me institutin e kërkimit ETH Cyrih. Droni i bërë me porosi mund të fluturojë në një lartësi prej 80-100 metrash dhe të hetojë zona të gjera toke. Sensorë të ndryshëm në bord mund të identifikojnë njerëzit në kohë reale, duke përdorur kamerat infra të kuqe, termike dhe të ditës – të cilat pastaj ushqejnë një algoritëm të vetë-mësimit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI