Ekonomi

Rekord, deficiti buxhetor i eurozonës ka rënë në nivelin më të ulët

Deficiti buxhetor në eurozonë arriti në 0.1% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) në tremujorin e dytë të vitit 2018. Bëhet fjalë për një rënie të lehtë prej 0.2% në tre muajt e parë të vitit dhe është deficiti më i ulët nga monitorimi i treguesit të filluar në vitin 2002. Kjo është treguar nga të dhënat e fundit nga “Eurostat”, përcjell albinfo.ch.

Në Bashkimin Evropian (BE) në tërësi, deficiti buxhetor është 0.3% e PBB-së, i cili është gjithashtu më i ulëti në historinë e sondazhit. Gjithashtu ka rënë gjatë tre muajve të kaluar, edhe pse shumë më pak se 0.5%.

Në tremujorin e dytë të vitit 2018 të ardhurat e qeverisë në eurozonë u rritën në 46.2% të PBB-së dhe kushtonin 46.3% të PBB-së. Në të njëjtën kohë, të dhënat e BE-së në tërësi tregojnë se të ardhurat përbënin 44.9% të PBB-së dhe shpenzimet ishin 45.2%.

Sipas “Eurostat”, në tremujorin e dytë të vitit, në çdo vend tregon një deficit buxhetor prej mbi 3% të PBB-së (deficiti nën 3% të GDP-së është një nga kriteret numerike për anëtarësim në eurozonë). Megjithatë, mungojnë të dhënat për disa vende, duke përfshirë Greqinë, Spanjën dhe Italinë.

Suficiti më i madh në BE u regjistrua në Maltë (4.9%), pasuar nga Letonia (2.5%) dhe Gjermania (2.4%). Portugalia (-2.7%), Franca (-2.5%) dhe Rumania (-2.2%) përjetuan deficitin më të madh.