Koronavirusi: çast pas çasti

Rekordi i zi për hotelet zvicerane në vitin 2020

Në vitin 2020, numri i qëndrimeve gjatë natës në hotelet zvicerane ra me 40% në 23.7 milionë, një rënie prej 15.8 milion netë krahasuar me 2019

Rënia, e drejtuar nga Covid-19, është rënia më e madhe e qëndrimit gjatë natës në Zvicër që nga fundi i viteve 1950, sipas Zyrës Federale të Statistikave të Zvicrës.

Netët e hotelit të kaluara nga turistët zviceranë ranë me vetëm 8.6% (-1.5 milion). Sidoqoftë, netët e kaluara nga vizitorët e huaj ranë me 66.1% (-14.3 milionë).

Në përgjithësi, muaji më i keq ishte prilli i vitit 2020. Krahasuar me prillin e vitit 2019, 96.2% më pak netë janë kaluar gjatë prillit të vitit 2020. Mars (-68.2%), maj (-95.3%), qershor (-88.4%), korrik (-70.1% ), Gushti (-60.9%), Shtatori (-69%), Tetori (-78.1%), Nëntori (-83%) dhe Dhjetori (78.4%) u ulën ndjeshëm në 2019. Vetëm Janari (+ 5.7%) dhe Shkurti (+ 5.4%) ishin përpara vitit 2019, përcjell albinfo.ch.

Vendet më të goditura ishin kantonet urbane të Gjenevës (-67.5%), Cyrihu (-65.4%) dhe Bazelit (-58.8%). Graubunden (-9,2%) dhe Ticino (-16,3%) ishin dy nga kantonet më pak të goditura, megjithëse zonat turistike brenda Graubunden (-42.8%) u goditën rëndë. Në kantonin Valais, qëndrimi gjatë natës ishte me 24.2%. Vetëm kantoni i Appenzell Innerrhoden (+ 4.2%) arriti trendin negativ.

Gjatë verës së vitit 2020, vizitorët zviceranë plotësuan disa nga boshllëqet e shkaktuara nga rënia e vizitorëve të huaj. Gjatë korrikut (+ 35.0%), gusht (+ 18.4%), shtatorit (+ 22.5%) dhe tetorit (+ 16.4%), banorët zviceranë kaluan natën dukshëm më shumë në hotelet zvicerane sesa në vitin 2019.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI