Lajme

Rezistenca në komunitet ngadalëson pjesëmarrjen në 5G

Swisscom po qëndron te qëllimi i saj për të mbuluar 90% të Zvicrës me rrjetin mobil 5G deri në fund të vitit, përkundër pjesëmarrjes më të ngadaltë nga sa pritej

Vonesat e mëtejshme për shkak të kthimit të komunitetit mund të kërcënojnë pozicionin udhëheqës mobil të Zvicrës, paralajmëron ndërmarrja.

Ofruesi më i madh i telekomit të Zvicrës shfrytëzoi rastin e botimit të rezultateve gjysmëvjeçare të enjten për të ofruar një fjalë kujdes për më shumë pengesa në rrjedhën e rrjetit 5G.

“Nëse ndodhin vonesa të mëtejshme, ne rrezikojmë të mos jemi më në gjendje të përballojmë rritjen e madhe të të dhënave,” tha Drejtori i Përgjithshëm i Swisscom Urs Schaeppi në një komunikatë për shtyp.

Ai shtoi se kjo mund të bëjë që Zvicra të humbasë pozicionin e saj drejtues në biznesin e komunikimit celular pasi vëllimet e larta të të dhënave përkeqësojnë rrjetet e telefonisë celulare.

Swisscom së bashku me dy ofruesit e tjerë kryesorë Salt dhe Sunrise janë përballur me rezistencë të fortë të komunitetit ndaj planeve për zgjerimin e rrjetit 5G. Një studim zbuloi se 54% e qytetarëve zviceranë besojnë se 5G mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e tyre.

Projektet e ndërtimit të antenës kanë hyrë në peticione dhe ndërhyrje politike, duke rezultuar në disa ndryshime në procedurat e licencimit. Në maj, një protestë e organizuar nga lëvizja themelore Stop5G tërhoqi rreth 1.000 njerëz në Bernë.

Ofruesit e telekomit kanë hedhur poshtë frikën e shëndetit dhe sigurisë, duke thënë se ndikimi është i njëjtë me atë të 3G dhe 4G.

Swisscom njoftoi se do të fillojë lëshimin e rrjeteve 5G në mes të prillit. Kompania me shumicë në pronësi të shtetit filloi të zhvillojë rrjete 5G në 110 komunitete, por gjysma e vitit, vetëm 58 qytete ishin funksionale.

Përveç Zvicrës, kompania synon të arrijë 90% mbulim 5G në Itali deri në vitin 2026. Kompania investoi 196 milionë CHF për frekuencat e radios mobile për rrjetin 5G në Zvicër në gjysmën e parë të vitit, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI