Lajme

Swisscom së shpejti mund të rrisë çmimet për klientët ekzistues

Sipas Swisscom, kompania është vetë viktimë e inflacionit. Pagat janë rritur, po ashtu edhe kostot e energjisë

Monedha e fortë e Zvicrës dhe ndikimi i gjerë i administratës në shumë çmime do të thotë se vendi ka shpëtuar nga pjesa më e madhe e inflacionit të fundit që ka prekur shumë vende. Por gjithnjë e më shumë, inflacioni po hyn në skenë.

Këtë javë, Swisscom njoftoi se planifikon të ndryshojë termat dhe kushtet e përgjithshme për të bërë të mundur rritjen e çmimit të kontratave ekzistuese, raportoi RTS, transmeton albinfo.ch.

Swisscom kohët e fundit paralajmëroi klientët se po ndryshonte termat dhe kushtet e saj. Rregullimi që hap rrugën për Swisscom për të rritur çmimet e saj në përputhje me inflacionin u prezantua në fund të një emaili me titullin: “ne po përditësojmë politikën tonë të privatësisë”. Paragrafi i fundit i emailit thotë: “Për më tepër, ne tani rezervojmë të drejtën të rregullojmë çmimet tona në çdo kohë si rezultat i inflacionit (referenca: Indeksi Zviceran i Çmimeve të Konsumit). Çdo rregullim çmimi do të komunikohet shumë përpara. GTC-të e rishikuara për Shërbimet (PDF) do të hyjnë në fuqi më 1 qershor 2023.”

Disa ekspertë ligjorë kanë vënë në dyshim ligjshmërinë e ndryshimit të fshehtë. Sipas FRC, një shoqatë e avokimit të konsumatorëve, klientët kanë kohë deri më 31 maj 2023 për të refuzuar kushtet e reja. Megjithatë, nëse e bëjnë këtë, Swisscom lejohet ligjërisht të përfundojë kontratën, transmeton tutje albinfo.ch.

Sipas Swisscom, kompania është vetë viktimë e inflacionit. Pagat janë rritur po ashtu edhe kostot e energjisë. Një përfaqësues i kompanisë tha se kompania nuk ka plane të menjëhershme për të rritur çmimet dhe madhësia e ndonjë rritjeje nuk është vendosur. Nëse bëhet një rritje çmimi, do të jetë në përputhje me inflacionin.

Operatorët e tjerë mund të konsiderojnë rritje të ngjashme çmimesh, sipas RTS. Sunrise shtoi një klauzolë të ngjashme me termat dhe kushtet e saj në fillim të vitit dhe Salt shtoi një në kontratat e reja në tetor 2022.

Megjithatë, çdo lloj rritje e çmimeve është e rrezikshme. Shqetësimi i klientëve besnikë në kontratat e vjetra ka potencialin të dështojë. Gjatë viteve të fundit çmimet e kontratave telefonike kanë rënë në Zvicër. Ofertat më të reja dhe zbritjet tërheqëse që synojnë tërheqjen e klientëve të rinj shpesh fluturojnë nën radarët e klientëve afatgjatë, të cilët automatikisht vazhdojnë me pagesa mujore që tejkalojnë tarifat aktuale të tregut. Një telefonatë e shpejtë me ofruesin tuaj në fund të çdo kontrate me afat të caktuar për të sugjeruar se mund të kaloni në një marrëveshje më të lirë diku tjetër, zakonisht shpërblehet me kursime. Por ne shpesh harrojmë. Një rritje e papritur e çmimeve si ajo e parashikuar nga Swisscom mund të shërbejë si kujtesë e përsosur për të marrë në telefon dhe për të negociuar, ose nëse kjo dështon, kaloni te një konkurrent.