Opinione

Rilindja kombëtare në diasporë, rritje dhe zhvillim me diasporën

«Para se të mësojmë teknikat e ndërtimit të një anijeje, të mësojmë dashurinë e lundërimit»

Rilindja Kombëtare ka lindur në Diasporë, ndaj edhe rritja dhe zhvillimi shtetëror marrin kuptim dhe ardhmëri nëse diaspora është pjesë e pandarë e këtij procesi.

Shqiptarët janë Diasporë autoktone në vendet ballkanike e në vendet e tjera janë Diasporë nga gjetiu. Dy herë jemi diasporë, ndaj një situatë e tillë kërkon një organizim, përpjekje dhe strukturim dy herë më të madh se për të tjerët.

Eshtë urgjente që sa më shpejt të ndalemi dhe me qetësinë më të madhe të mendojmë në veprime që kanë përmbajtje në refleksione për ardhmëri e jo reflekse për politika ditore.

Në politikat në raport me Diasporen, mendoj se do të duhej të jenë pjesë themelore disa tema qenësore:
• Mosha e tretë, ardhmëria në të cilën të gjithë synojmë të shkojmë.
• Shkollimi i fëmijëve, ardhmëria jonë, edhe në gjuhën dhe kulturën amëtare.
• Strukturimi dhe kristalizimi i veprimeve të Diasporës, në harmoni drejt ardhmërisë tonë.
• Shkëmbime dhe bartje të njohurive dhe përvojave të ndërsjella.

E fillova me dashuri që kemi për vendet tona, sepse është motivimi im, dhe i të gjithë personave që jetojnë në vende të ndryshme, por që frymojnë me ritmin e vendeve nga vimë.

Një politikë e mirëfilltë bëhët “ME Diasporën” e “NGA Diaspora”dhe jo vetëm me “PËR Diasporën”.

*Institut suisse d’études albanaises (ISEAL)