Lajme

Rreth 320 milionë njerëz në mbarë botën kanë hepatit B dhe C

Vlerësohet se rreth 250 milionë njerëz në botë kanë hepatit B dhe 70 milionë me hepatit C, pohon presidenti i Shoqatës Turke të Kërkimeve të Mëlçisë, prof. dr. Zeki Karas.

Hepatiti është inflamacion i mëlçisë nga çdo shkak. Hepatiti zakonisht shkaktohet nga një virus, veçanërisht nga një prej pesë viruseve të hepatitit A, B, C, D ose E.

Shoqata e Hepatitit Viral dhe Shoqata Turke e Kërkimeve të Mëlçisë mbajtën një konferencë për shtyp me rastin e “28 Korrikut, Ditën Botërore të Hepatitit”.

Karasu tha se hepatiti viral është një nga problemet e rëndësishme shëndetësore në botë dhe në vend.

Ai deklaroi se këto viruse prekin shumë njerëz në mbarë botën dhe shkaktojnë probleme serioze shëndetësore.

“Në vendin tonë prevalenca e hepatitit B është rreth katër për qind. Për hepatitin C, ky numër varion nga 0,5 deri në një për qind. “Përafërsisht pesë përqind e njerëzve tanë janë të infektuar me hepatit,” tha Karasu.

Duke theksuar rëndësinë e mbrojtjes kundër kontaminimit, Karasu paralajmëroi kundër sterilizimit të panevojshëm në vendet ku të njëjtat gjëra përdoren nga shumë njerëz, si sallonet e flokëve dhe sallonet e tatuazheve.

“Edhe pse disa njerëz mund të përjetojnë simptoma të tilla si verdhëza, dobësi dhe lodhje, ka edhe nga ata që mund të mos kenë simptoma. Hepatiti viral mund të jetë shumë i heshtur dhe tinëzar. Kjo e bën të vështirë që njerëzit ta njohin atë”, tha Karasu./trtbalkan