Lajme

Rritet numri i migrantëve që hyjnë në Gjermani

Në pesë muajt e parë të vitit, policia federale gjermane regjistroi 2 215 migrantë që erdhën me mjete të parregullta, duke përdorur të ashtuquajturën “rruga e Bjellorusisë”.

Njerëzit u kapën në kufijtë e Gjermanisë me Poloninë dhe Republikën Çeke.

Numri i tyre është rritur në mënyrë të qëndrueshme gjatë vitit: ndërsa kishte vetëm 26 mbërritje në janar dhe 25 në shkurt, shifra u rrit në 412 në mars, 861 në prill dhe 891 në maj.

Por, kjo është ende dukshëm më e ulët se vitin e kaluar, transmeton dpa, përcjell albinfo.ch.

Deri në fund të majit 2023, policia kishte regjistruar rreth 6 000 hyrje të paautorizuara përmes rrugës bjelloruse.

Që nga viti 2021, Bashkimi Evropian ka akuzuar Bjellorusinë për lehtësimin e qëllimshëm të migrantëve nga vendet e goditura nga kriza, kryesisht në Lindjen e Mesme, duke u dhënë atyre viza dhe ndihmë logjistike.

Pas joshjes së migrantëve në Bjellorusi, ata më pas dërgohen drejt vendeve të BE-së, si Polonia.

Brukseli thotë se kjo është një përpjekje për të destabilizuar bllokun 27-vendesh në shenjë hakmarrjeje për sanksionet e BE-së ndaj Bjellorusisë për shtypjen e protestuesve pro demokracisë dhe bashkëpunimin e vendit në pushtimin rus të Ukrainës.

Shumë nga emigrantët pa dokumente në rrugë përpiqen të hyjnë në Gjermani, ekonominë më të madhe të Evropës, pasi kalojnë tranzit nga Polonia dhe Republika Çeke.

Në Gjermani ata vendosen në akomodime, ndërsa kërkesat e tyre për azil shqyrtohen.

Polonia ka ngritur një barrierë 5,5 metra të lartë në kufirin e saj me Bjellorusinë, të mbështetur nga kamera dhe roja.