Koronavirusi: çast pas çasti

Rritet numri i rasteve pozitive në Zvicër

Numri mesatar 7-ditor i rasteve të reja ditore këtë javë ishte 435, nga 387 një javë më parë

Në javën deri më 18 shtator 2020, numri i raportuar i infeksioneve të reja SARS-CoV-2 të regjistruara në Zvicër ishte 3,044, 12% më i lartë se 2,707 raste të regjistruara një javë më parë. Numri i përgjithshëm i rasteve të regjistruara ishte në 49,283 deri më 18 Shtator 2020, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Numri mesatar 7-ditor i rasteve të reja ditore këtë javë ishte 435, nga 387 një javë më parë.

Shkalla e infeksionit për 100,000 në Zvicër është 67 dhe 36 gjatë 14 dhe 7 ditëve të fundit. Zvicra tani tejkalon përkufizimin e saj për një rajon me rrezik të lartë prej 60 infeksionesh në 100,000 gjatë 14 ditëve. Sidoqoftë, nivelet e infeksioneve ndryshojnë ndjeshëm në të gjithë vendin, përcjell tutje albinfo.ch.

Shkalla e infeksionit 14-ditor për 100,000 është më e larta në Vaud (213), Fribourg (133), Gjenevë (124), Neuchâtel (63) dhe Cyrih (61). Tarifat në të gjitha këto kantone tejkalojnë përkufizimin FOPH për një rajon me rrezik të lartë.

Gjermania shtoi kantonet e Gjenevës dhe Vaud në listën e tyre të zonave me rrezik më 9 shtator 2020 dhe Fribourg më 16 shtator 2020. Banorët gjermanë nuk janë të ndaluar të vizitojnë këto pjesë të Zvicrës, megjithatë ata këshillohen të mos e bëjnë këtë dhe kushdo që hyn në Gjermani nga këto rajone duhet të shkojë në karantinë.

Belgjika u ka ndaluar banorëve të saj të udhëtojnë në kantonin Vaud dhe Fribourg dhe rekomandon vigjilencë të shtuar kur udhëtoni në kantonet e Valais, Jura, Aargau, Bern, Gjenevë, Solothurn, Neuchâtel, Basel, Zürich, Schwyz dhe Zug, përcjell tutje albinfo.ch.

Deri më 18 shtator, 2,045 vdekje ishin regjistruar në Zvicër. Shifra 2,045 ndryshon nga numri i Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH) prej 1,765. Kjo sepse numri i FOPH përjashton rastet e diagnostikuara klinikisht të përfshira në numrat e botuar nga autoritetet shëndetësore kantonale.

Kantoni Vaud, zona aktuale e nxehtë e Zvicrës, futi kufizime për të zvogëluar përhapjen e virusit më 17 Shtator 2020. Masat përfshijnë mbylljen e klubeve të natës dhe kufizimin e numrit të njerëzve të lejuar në tubime.