E-Diaspora

Rritet numri i zviceranëve që dëshirojnë të dhurojnë organe

Popullsia duket e gatshme për ndryshim, tha lidhja e jashtme Swisstransplant të hënën

Tre nga katër zviceranë, apo 76 për qind janë në favor të një sistemi të ri të dhurimit të organeve, sipas një studimi nga Instituti Kërkimor gfs.bern.

Popullsia duket e gatshme për ndryshim, tha lidhja e jashtme Swisstransplant të hënën.

Fondacioni kombëtar për transplantim organesh dhe dhurime kishte porositur studimin nga Instituti Kërkimor gfs.bern.

Rezultatet tregojnë se lidhja e jashtme e nismës së njerëzve “Kursimi i jetës duke promovuar dhurimin e organeve”, dorëzuar pranë autoriteteve federale në prill , mund të gëzojë një mbështetje të fortë popullore.

Nisma, e cila mbështetet nga Swisstransplant, propozon një kalim në pëlqimin e supozuar, duke ndryshuar politikën aktuale të zgjedhjes, e cila kërkon pëlqimin e nga donatorët e mundshëm, shkruan Swissinfo.ch.

Qeveria ka paraqitur një kundërpropozim indirekt, duke aprovuar iniciativën, por duke shtuar në tekstin e saj të drejtën e të afërmve për të vendosur në mungesë të kundërshtimit të dokumentuar.

Regjistri i donatorëve

Në tetor 2018 Swisstransplant filloi me një listë të regjistruesve të organeve kombëtare në internet, të cilat synojnë të jenë një alternative praktike e sistemit tradicional të kartave të donatorëve.

Kjo do t’i lejojë të afërmit të dinë me siguri nëse një anëtar i familjes së vdekur me të vërtetë ka dashur të dhurojë organet e tyre.

Vitin e kaluar pati një numër rekord të dhuruesve të organeve në Zvicër, 18.6 për një milion banorë. Autoritetet shpresojnë të rritin numrin në 22 deri në vitin 2021, përcjell albinfo.ch.