Lajme

Rritja e çmimeve të ushqimeve mund të marrë fund këtë vit

Çmimet e ushqimeve në botë, pritet të bien këtë vit, duke ofruar një lehtësim për kuletat e blerësve, tha Oxford Economics*.

“Parashikimi ynë bazë, është që çmimet botërore të mallrave ushqimore, do të regjistrojnë një rënie vjetore këtë vit,” tha firma e konsulencës ekonomike.

Rritja e çmimeve të ushqimeve në mbarë botën, mund të përfundojë këtë vit.

Sipas Oxford Economics, çmimet botërore të ushqimeve, pritet të bien në vitin 2024, duke ofruar një lehtësim për blerësit.

Forca kryesore shtytëse, pas rënies së çmimeve të mallrave ushqimore, është “furnizimi i bollshëm” për shumë kultura të rëndësishme, veçanërisht grurin dhe misrin.

Të korrat e parakohshme në muajt e fundit, për të dy kulturat kryesore, çuan në një rënie të vazhdueshme të çmimeve. Kontratat futures të grurit, kanë rënë pothuajse 10% nga viti në datën, ndërsa kontratat futures të misrit, humbën rreth 6% gjatë të njëjtës periudhë, sipas të dhënave të FactSet.

Fermerët rritën prodhimin e grurit dhe të drithërave të misrit, pas rritjes së çmimeve, pasi Rusia filloi pushtimin e saj të Ukrainës në vitin 2022.

Si rezultat, të korrat botërore të misrit, ka të ngjarë të arrijnë në nivele rekord, sipas Oxford Analytics. Të korrat e grurit, parashikohen gjithashtu të jenë të larta, megjithëse pak më të ulëta se niveli rekord të vitit 2022-2023.