Të tjera

Rritja e çmimeve të ushqimeve në Ballkan konsiderohet më e ‘egra’ gjatë inflacionit

Për qytetarët shqiptarë me më pak të ardhura, inflacioni po tregohet dyfish më i egër se për pjesën tjetër të popullsisë. E njëjta gjë vlen edhe nëse krahasojmë Bashkimin Europian me pjesën më të varfër të kontinentit: Ballkanin Perëndimor. Një raport i FMN thekson se në vendet e rajonit, inflacioni po ndikohet gjithmonë e më shumë nga probleme të brendshme.

Sipas ekspertes Romina Radonshiqi, rimëkëmbja e plotë nga kjo krizë do të kërkojë kohë dhe shpresë se nuk do të ndodhë ndonjë tjetër e papritur, transmeton A2 përcjell albinfo.ch.

Teksa INSTAT e fikson inflacionin normën zyrtare prej 7.1% normën zyrtare, tek ushqimet rritja e çmimeve është 13.5%. Një presion që bie tek grupet vulnerabël, për të cilët sipas ekspertes, duhet mbështetje e vazhdueshme.

FMN pret që ulja e inflacionit të jetë më e vogël dhe më e ngadaltë në Shqipëri dhe në Ballkan, se sa në vendet e Bashkimit Europian.