Koronavirusi: çast pas çasti

Rritje e lehtë e rasteve pozitive në Zvicër

Gjatë shtatë ditëve deri më 5 Mars 2021, Zvicra raportoi 7,358 raste të reja pozitive Covid-19, 2.8% më shumë se një javë më parë, kur rastet u rritën me 1.5%

Sidoqoftë, Task Forca Shkencore Kombëtare Zvicerane COVID-19 mbetet e shqetësuar. Numrat e rasteve mund të rriten shpejt, siç u bënë në fillim të tetorit 2020. Më 12 tetor 2020 kishte rreth 1,200 raste të reja në ditë. Brenda disa javësh kjo u rrit 6-fish. Vaksinat dhe nivelet më të larta të imunitetit natyror ndihmojnë. Por sipas “Corona Immuntias”, një program mbarëkombëtar i testimit të antitrupave, shumica e popullsisë së Zvicrës duket se mbetet e pambrojtur, përcjell albinfo.ch.

Tensionet e përhapjes më të shpejtë tani përbëjnë 72% të rasteve totale, nga 58% javën e kaluar. Dhe shkalla e riprodhimit është rritur gjithashtu nga 1.01 këtë herë javën e kaluar në 1.04 këtë javë. 19 nga 26 kantonet e Zvicrës tani kanë një normë riprodhimi mbi 1. Baselstadt, me 1.27, ka normën më të lartë.

Vaksinat po përparojnë ngadalë. Sipas shifrave të fundit, 3.5% e popullsisë është vaksinuar plotësisht dhe shkalla tani ka arritur 10 doza për 100 njerëz. Zvicra filloi vaksinimin në shumicën e kantoneve gati 10 javë më parë. Me ritmin e deritanishëm do të duheshin rreth 200 javë për të vaksinuar 70% të popullsisë. Për të arritur atje deri në verë, qëllimi për të cilin qeveria mbetet e vendosur, do të kërkojë që ritmi i vaksinimit të përshpejtohet me rreth 2000%.

Numri i vdekjeve këtë javë ishte 75, pak më pak nga 78 persona javën e kaluar. Numri i përgjithshëm i të vdekurve në Zvicër tani është 10,036 (9,331 konfirmuar pozitivisht).


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI