Lajme

Sa aktivë janë spiunët kinezë në Zvicër? 

Këto ditë ka pasur disa arrestime në Gjermani për spiunazh të dyshuar për Kinën dhe një rast është bërë publik edhe në Zvicër: ish-menaxheri i një hoteli në bazën ajrore ushtarake Meiringen dyshohet se ishte një spiun kinez.

Ralph Weber është profesor i Studimeve Globale Evropiane në Universitetin e Bazelit dhe specialist i Kinës. Ai shpjegon se si udhëheqja kineze merr informacion në Zvicër.

Sa i madh është problemi i ndikimit kinez në Zvicër?

Ralph Weber: Është një temë e vështirë që është e vështirë të hulumtohet, qoftë edhe nga një këndvështrim akademik. Shumë prej tyre nuk duan të jenë publike dhe kjo e bën të vështirë marrjen e vërtetë të një pasqyre të informuar të situatës. Duhet të supozohet se shumë aktivitete të tilla zhvillohen edhe në Zvicër.

Në cilat fusha udhëheqja kineze po përpiqet të ushtrojë ndikim në Zvicër?

Nga njëra anë, ekziston Gjeneva si vendndodhja e Kombeve të Bashkuara. Tradicionalisht në histori ka qenë gjithmonë një vend i përpjekjeve për ndikim dhe spiunazh. Duhet të supozohet se kështu është edhe sot. Është shumë e rrallë që diçka e tillë të vijë në gjykatë në Zvicër dhe të bëhet kaq publike. Por gjithçka që ka të bëjë me kërkimin më të fundit në universitete është sigurisht me interes, ashtu si kompanitë dhe produktet e tyre. Edhe qendra financiare zvicerane duhet të jetë emocionuese.

Si sillet Zvicra me spiunët e tillë?

Nëse aktivitete të tilla zbulohen në Zvicër, një person zakonisht deportohet. Njerëzit po përpiqen ta zgjidhin problemin në mënyra të qeta. Është shumë e rrallë që diçka e tillë të vijë në gjykatë në Zvicër dhe të bëhet kaq publike.