Ukraina

Sa % e refugjatëve ukrainas kanë gjetur punë në Zvicër

Sfida e parë me të cilën përballen shumë prej refugjatëve është gjuha

Vetëm rreth 2% e refugjatëve ukrainas në moshë pune në Zvicër kanë gjetur punë, sipas statistikave të fundit të publikuara nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM).

Sfida e parë me të cilën përballen shumë prej refugjatëve është gjuha. Njohja e kualifikimeve është një tjetër. Përveç kësaj, shumë njerëz po zbulojnë se nuk mund të gjejnë pozicione në të njëjtin nivel me aftësitë dhe përvojën e tyre, përcjell albinfo.ch.

Nga mesi i majit 2022, vetëm 413 persona të moshës nga 18 deri në 64 vjeç në vizat speciale S të lëshuara për refugjatët ukrainas kishin gjetur punë nga një total prej 25,483, që përfaqësojnë 1.62%. SEM thekson se ka një vonesë administrative, që do të thotë se numri i atyre që kanë gjetur punë ka të ngjarë të jetë më i lartë në realitet.

Gjuetarët ukrainas të punës janë të motivuar. Ata duket se janë shumë të motivuar të gjejnë punë dhe të mos mbështeten nga shteti, të jenë të vetë-mjaftueshëm dhe të kursejnë disa para për t’u kthyer në shtëpi për të rindërtuar Ukrainën, tha Anne Beney Confortola, një profesioniste që punon në Valais për të ndihmuar integrimin e njerëzve në fuqinë punëtore për RTS.

Gjetja e punës në Zvicër kërkon shumë kohë. Edhe ata që janë tashmë në Zvicër zakonisht kërkojnë shumë muaj përpara se të gjejnë punë. Një studim i bërë nga ACF Zvicër në vitin 2021 tregoi se iu deshën mesatarisht 7.04 muaj që dikush të gjente një punë të re në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI