Bota

Sa është e vështirë të fitoni shtetësinë daneze?

Në pyetësorin e publikuar në thelocal.dk të internetit, ata filluan duke pyetur për aspektin më të vështirë të procesit për të fituar shtetësinë daneze, përcjell albinfo.ch

Disa përmendën periudhën e gjatë të procesit si pengesë më të madhe, ndërsa të tjerë theksuan elemente specifike të rregullave.

Kam marrë dhe kaluar testin e shtetësisë kur u njoftova se shtetësia e dyfishtë do të lejohej në 2015, por pak kohë më pas, familja ime dhe unë u zhvendosëm në Dubai për një mundësi punësimi”, tha Timothy Arnold, një shtetas amerikan që jeton në Solrød Strand, përcjell albinfo.ch

“Ne u kthyem në Danimarkë në fillim të vitit 2019 dhe unë do të doja të rifilloj procesin, por ligji thotë ‘nëntë vjet rezidencë të njëpasnjëshme’ shpjegoi Arnold, një inxhinier.

“Për mua, kërkesa për qëndrim të pandërprerë duket të jetë pjesa më e vështirë e procesit për të përmbushur,” tha ai, përcjell albinfo.ch

Të intervistuarit tjerë thanë se u deshën pesë vjet për t’u pajisur me qëndrim të përhershëm (sipas rregullave të lëvizjes së lirë të BE-së) dhe katër vjet pas kësaj për të arritur nëntë vjet  për banim të vijueshëm.

Këto përgjigje lidhen mirë me atë që lexuesit thanë kur u kërkua nga ata  këshilla më e mirë për ata që shpresojnë të bëhen shtetas danezë, përcjell albinfo.ch

“Jini të durueshëm,” shkroi Laurence Paquette në Kopenhagë.

“Fokusi juaj kryesor duhet të jetë fitimi i vendbanimit të përhershëm – dhe pres që të fitojë shtetësinë”, tha Michael Carter, i cili jeton në Frederiksberg.

Të tjerë theksuan rëndësinë e të mësuarit të gjuhës dhe kulturës së Danimarkës duke marrë parasysh testin e shtetësisë.

Vlen të keni parasysh se një sasi e arsyeshme e investimit shkon në të bërit një shtetas danez. Tarifa e tanishme për dërgimin e aplikacionit për shtetësi është 3.800 kronerë, ndërsa kushton 768 kronerë për të marrë provimin e shtetësisë.

Mund të përfshihen edhe shpenzime të tjera, duke përfshirë klasat e gjuhëve dhe aplikimin për qëndrim të përhershëm.

Paquette dhe Carter vlerësuan koston totale në rreth 5.000 korona.

“Në përgjithësi, unë e gjej të lirë për atë që ju merrni në kthim”, tha Paquette.

Testi i shtetësisë nuk është një pengesë e pakapërcyeshme, sipas lexuesve.

“Lexoni të gjitha faqet me kujdes të materialit mësimor të ofruar për provim dhe lexoni lajmet. Nëse e bëni këtë është e lehtë, “shkroi Paquette.