Lajme

Sa fitojnë e sa shpenzojnë zviceranët?

Të flasësh për të ardhurat, është ende tabu. Megjithatë, shifrat dihen: në vitin 2023, paga mesatare bruto në Zvicër ishte rreth 6500 franga në muaj. Për më tepër, raportet nga Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) dhe FSO tregojnë se norma mesatare e kursimeve në Zvicër është rreth 14 për qind e të ardhurave të disponueshme.

Por ka edhe njerëz që nuk mund të kursejnë: rreth 8.7 për qind konsiderohen të rrezikuar nga varfëria. Shumë njerëz që i përkasin klasës së mesme mendojnë se fuqia e tyre blerëse po tkurret dhe se po bëhet gjithnjë e më e vështirë për të ecur përpara financiarisht.

Kështu është edhe për 29-vjeçarin Abel: “Jam baba i dy fëmijëve, fitoj 8500 franga dhe jetoj në Cyrih, por është e pamundur të mendosh për pushime, restorante, kinema apo aktivitete të ngjashme. Unë paguaj çdo faturë menjëherë, por shpesh duhet të heqim dorë nga shumë gjëra në mënyrë që të mund të blejmë gjëra për fëmijët tanë”.

“Unë shkoj për pazar në Gjermani dy herë në muaj, kështu që nuk më duhet të shpenzoj aq shumë”.

Për 30-vjeçarin SB*, megjithatë, mjaftojnë 5750 franga neto: “Unë punoj si specialist IT, jetoj në kantonin e Cyrihut dhe kursej 2200 franga në muaj për pushime, lejen time vjetore SBB, sigurimin e makinës, pjesën time, portofol dhe shpenzime të tjera”. Ajo rendit shpenzime të tjera: qira 1700 franga, sigurim shëndetësor 330 franga, internet dhe celular 76 franga, ushqim për kafshët 50 franga.

Gjithashtu: “Bëj pazar në Gjermani dy herë në muaj që të mos shpenzoj aq shumë. Shuma e mbetur e përdor për hobi dhe shpenzime të tjera ose e vendos në llogarinë time të kursimit në fund të muajit.”

Daniel (25) punon si biznesmen dhe fiton 5100 franga. Shpenzimet e tij mujore janë si më poshtë:

-Apartament 1.5-dhomë (35 m 2): 680 franga

-Shpenzimet e energjisë elektrike dhe ngrohjes: 50 franga

-Sigurimi shëndetësor: 162 franga me zbritje (2500 franga)

-Detyrim/taksë rrugore për makinën: 50 franga

-Mallra shtëpiake: 17 franga

-Abonim celular: 30 franga

-Internet: 29 franga

-Taksat: 400 franga

Shpenzimet e tij fikse janë rreth 1000 franga. Nga 3200 franga të mbetura ai shpenzon maksimumi 1000 franga dhe kursen 2200 franga çdo muaj. “Për mua pasuria nuk matet me materiale. Jam shumë e lumtur dhe mirënjohëse në situatën aktuale të jetës”, thotë 25-vjeçarja.

LB* (22) punon në industrinë e sigurisë në fushën e mbrojtjes së distriktit dhe fiton 4600 franga neto, nga të cilat kursen gjithsej 2400 franga:

-Aksione & ETF: 1600 franga

-Rezerva e hekurit: 350 franga

-Shtylla 3a: 300 franga

-Riparimet në apartament (larëse enësh, lavatriçe etj.): 150 franga

-Banka e kursimit: 100 franga

Pjesa tjetër shkon pothuajse tërësisht në kostot fikse:

-Qira për 5 persona: 500 franga

-Ushqimi: 250 franga

-Sigurimi shëndetësor: 250 franga

-Abonim celular: 25 franga

-Rinia gjysmë tarife: Pagesë e njëhershme prej 100 frangash për vitin

-Abonim sportiv: 100 franga

“Çdo muaj lë mënjanë dhjetë për qind të pagës time bruto për taksat dhe rroga e muajit të 13-të shkon edhe për këtë. Pas të gjitha zbritjeve, më kanë mbetur edhe rreth 400 franga për t’i shpenzuar lirisht”./20minuten