Lajme

Sa fitojnë mësuesit austriakë?

Mungesa e mësuesve në Austri po rezulton një problem i rëndë për t’u zgjidhur. Një pjesë e kësaj mund të jetë sepse edhe pse ata janë të paguar mirë në krahasim me mësuesit në shumicën e vendeve, ata fitojnë dukshëm më pak se homologët e tyre të tjerë gjermanishtfolës.

Pak para fillimit të shkollës përsëri në shtator, autoritetet arsimore raportuan se Austria kishte ende pak qindra mësues. Një nga arsyet më të mëdha për këtë është konkurrimi me Gjermaninë dhe Zvicrën fqinje për talent, shkruan The Local.

Një studim i ri i OECD-së mbi pagat e mësuesve zbulon se mësuesit austriakë me 10 vjet përvojë janë në vendin e katërt në krahasim, duke fituar rreth 59,852 dollarë në vit (rreth 55,799 euro). Kjo është pak mbrapa SHBA-së së vendit të tretë me 63,000 dollarë USD dhe shumë mbi mesataren e OECD prej rreth 51,000 USD.

Por kur bëhet fjalë për vendet e tjera gjermanishtfolëse me të cilat Austria konkurron për mësues, ajo është shumë pas Gjermanisë dhe Zvicrës – të cilat vijnë respektivisht në vendin e dytë dhe të parë, përcjell albinfo.ch.

Një mësues në Gjermani me 10 vjet përvojë mund të presë të marrë një pagë vjetore prej 91,729 USD (rreth 85,400 €) në vit. Në Zvicër, është 98,468 dollarë USD (rreth 91,700 €). Me pak fjalë, mësuesit austriakë fitojnë më shumë se çdo mësues në botën e pasur, por pagat janë ende të ulëta në krahasim me atë që një mësues gjermanisht-folës mund të bëjë diku tjetër.

Paga mesatare e mësuesve në Austri për ata me 10 vjet përvojë është disi përpara pagës mesatare vjetore austriake – e cila qëndron në rreth 50,000 dollarë USD (rreth 47,700 euro), shkruan The Local.

Megjithatë, megjithëse paga mesatare vjetore për Gjermaninë është pak më e ulët se ajo e Austrisë, paga mesatare e mësuesve me dhjetë vjet përvojë është shumë më e lartë.